Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

Orbán Viktor sosem hordott golyóálló mellényt, most sem teszi

Mindez a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán merült fel egy interjúban.

...svg content...Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Magyarország miniszterelnöke nemrégiben exkluzív interjút adott, amelynek során egyebek mellett arról beszélt: mai napig kikéri Varga Judit volt igazságügyi miniszter véleményét szakmai kérdésekben, emellett Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének és EP-képviselőjének politikai pályafutása nem zavarja és elégedett azzal, amit az elmúlt 26 évben elért. De a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet is szóba került, amelynek kapcsán arról kérdezték, nyilvános szereplésein hord-e golyóálló mellényt.

Erre Orbán Viktor úgy felelt: „Sose hordtam, most sem hordok”. Itt azt is megemlítették, miszerint a narratíva az, hogy az egyik békepárti miniszterelnököt egy háborúpárti merénylő tulajdonképpen partvonalra tette, ez pedig nem jelenti-e azt, hogy a magyar kormányfőre is veszély leselkedik? A kormányfő ennek kapcsán azt mondta: „Nem tudjuk most még, hogy egy magányos elkövetővel van-e dolgunk. Az elkövetőről azt tudjuk, hogy a korábbi, baloldali köztársasági elnökjelölt mellett kampányolt, egy háborúpárti emberről van szó”.

Hozzátette, a támadó legnagyobb kifogása a mostani szlovák miniszterelnökkel szemben éppen az volt, hogy nem támogatja a háborút, s a titkosszolgálatok közötti beszélgetéseknek az anyagában sem tudtak még állást foglalni azt illetően, hogy a merénylő egyedül volt-e. Később pedig arra is kitértek, hogy a Fidesz a békepártiságra fűzte fel a választási kampányát. A témát illetően a miniszterelnök úgy fogalmazott, „van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti”.

Ugyanakkor volt egy ország, Szlovákia, amelyik „éppen átmanőverezte magát a választások utáni kormány segítségével a háborúpárti álláspontból a békepártiba”. Emellett azt gondolja, az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd. „Mert az európai politika minden gyengesége ellenére is alapvetően mégiscsak demokratikus politika és nem lehet szemben úszni az árral büntetlenül hosszabb távon” – emelte ki.

„A miniszterelnököknek alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez. Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak, lesz egy Európai Tanács, ahol mi ülünk, miniszterelnökök, ott is megváltozik szerintem az erőviszonyoknak a képlete. Több lesz a békepárti és kevesebb a háborúpárti” – tette hozzá Orbán Viktor a Blikknek nyilatkozva.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.