Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,63 Ft
Euró
395,68 Ft
Font
468,36 Ft
Bitcoin
66,659 $

Orbán Viktor a kötelező sorozásról: őrült ötletek egyik példánya

A kormányfő kiemelte: nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljainknak a bevetéséről, ide-oda vezényléséről, ám Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke erről beszél.

...svg content...Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi interjúja során a Robert Fico szlovák kormányfővel szembeni merényletről, az orosz-ukrán háborúról, valamint a június 9-ei választásról is szót ejtett. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, az a háborúról és békéről, a jövőről, a gyerekeink jövőjéről, egyáltalán a magyar életlehetőségekről szól.

Mindemellett úgy látja, hogy benne vagyunk egy olyan folyamatban, amiről lehet, hogy tíz év múlva azt fogják mondani, hogy ez már a harmadik világháború előeseményeihez tartozott. Majd arra utalt, az emberek nem tudják, de már ők is fizetnek a háborúért, mert ha bemegy az ember a boltba, és megnézi az árakat, akkor látja, hogy ezek furcsa árak, békeidőben nem ilyen árak szoktak lenni.

De a kormányfő a Nyugat-Európában egyre többet hangoztatott kötelező sorkatonai szolgálatra is kitért, itt azt mondta: miután béke volt Európában, mindannyian azt gondoltuk, hogy nincs szükség rá. Jó lenne kitartani a mostani állapotok mellett, profi hadsereggel megoldani, és van néhány alapismeret, amit sorkatonaság nélkül is át lehet adni a fiataloknak.

Hangsúlyozta, nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljainknak a bevetéséről, ide-oda vezényléséről, ám Manfred Weber erről beszél, egy összeurópai hadseregről, amelybe kötelező besorozás van. „Na, hát ezt nem. Felejtsük el. Őrült ötletek egyik példánya” – jelentette ki a miniszterelnök a Patrióta YouTube-csatornájának adott vasárnapi interjújában, amelyből az ATV szemlézett.

Ezt követően Orbán Viktor úgy fogalmazott: minél stabilabb a magyar kormány, minél egyértelműbb a magyar emberek álláspontja a háború és béke ügyében a béke oldalán, annál több esélye van arra, hogy kívül tudja tartani az országot a háborúból. Egyúttal a NATO-ban is ki kell tartanunk a béke mellett, és meg kell akadályoznunk, hogy belekényszerítsenek minket a háborúba.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.