Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Elképesztő összegektől esik el az Operaház a sztrájk miatt

Továbbra is folyik a sztrájk a Magyar Állami Operaházban, ahol a munkamegszakítás miatt rendkívüli előadásokat tartanak, de így is napi több millió forinttól esnek el.

Budapest, 2023. december 18. Drónnal készített kép - a Magyar Állami Operaház épülete 2023. december 18-án. MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Előzmény:

 

Több napja tart a sztrájk a Magyar Állami Operaházban, aminek következtében mind a színészek, mint a vezetőség szerint tarthatatlan állapotok uralkodnak, de megegyezés nincs. Emiatt az előadásokat a megszokottól eltérően tartják – a Blikk beszámolója szerint a Hunyadi szerdán egyórásra sikerült, miután a zenekar nem jelent meg.

„A szerdai előadáson tízmillió forintot bukott az Opera, de egy előadás a mai jegyárak mellett akár 24 milliós bevételkiesést is jelent. Kijelenthetem, hogy az Opera megkárosítása folyik, és persze, lehet vasúti talpfákat dobálni a falakon belül, de a károk elhárítása a mi nehézségünk” – mondta az intézményt vezető Ókovács Szilveszter. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Csütörtökön balettelőadás lett volna a program, azonban mivel kedden a Don Giovanni szerepelt műsoron és a díszletet nem bontották el, így ismét az volt terítéken. A lap információi szerint több százan váltották vissza a jegyet. Ókovács úgy érzi, az Operaház elment a falig a 15 százalékos béremelési ajánlatával.

A munkavállalói oldalon is egyre nagyobb a feszültség, ők mindenképpen szeretnék az Operaház vezetésével kötött kollektív szerződésben foglaltakat és az általuk kért béremelést érvényesíteni. Egy névtelenséget kérő dolgozó is nyilatkozott a Blikknek:

„Úgy érezzük, az általunk megválasztott szakszervezeti vezetőket nem veszik komolyan, ami azt jelenti, hogy a mi problémáinkat sem veszi komolyan az intézmény vezetősége. Nyilván senkinek sem kényelmes ez a helyzet, a művészek mentális állapota sem a legalkalmasabb arra, hogy ilyen körülmények között színpadra álljanak.”

Eközben Bárány Zsolt, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője kijelentette, céljaik eléréséig folytatni fogják a sztrájkot: „Ha úgy tetszik, hívhatjuk gördülő sztrájknak is, hisz addig tart, amíg nem születik megállapodás. A kollégák elszántak és kitartanak, mert mindannyian szeretnének változásokat elérni.”