Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

A következő hónapokban Budapesten is indul az új ügyeleti rendszer

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója egyebek mellett a mentők helyzetéről, a háziorvosi szerződésekről és a Pest vármegyei panaszok állásáról beszélt egy műsorban.

...svg content...Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az új alapellátási ügyeleti rendszer tavaly februárban indult el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közreműködésével és koordinációjával. Csató Gábor főigazgató szerint a magyar egészségügyi ellátórendszer elmúlt évtizedének a legnagyobb átalakítását hajtották végre egy év alatt, hiszen Budapest kivételével most már a teljes országot egységesen az OMSZ által szervezett alapellátási ügyeletben látják el a háziorvosi rendelési időn kívül. Mint mondta, az új ügyeleti rendszer célja az, hogy a betegek számára az ország minden pontján ugyanolyan színvonalú ellátást biztosítsanak. Ennek részeként vezették be az egységes, 1830-as hívószámot is.

Állítása szerint azért is előnyös a rendszer, mert egymás mellett ülnek a 104-es és a 1830-as szám mentésirányítói, és ha szükséges, azonnal a mentőket tudják indítani, és nem kell az ügyeleti ellátásban várakozni. De a főigazgató arra is kitért, a rendszert eddig felkereső 500 ezer beteg adata alapján az ellátások 95%-a háziorvosi kompetenciába tartozik. „A betegek 95%-a olyan panaszokkal fordul a mentőszolgálathoz vagy az ügyelethez, hogy vagy semmilyen egészségügyi ellátandó problémája nincsen, vagy minimális egészségügyi ellátandó problémája van” – magyarázta, példaként a gyógyszerfeliratást és a lázcsillapítást említve. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Egyúttal kiemelte: a betegek fél százalékának volt valós, komoly, ellátandó egészségügyi problémája. Majd Csató Gábor azzal folytatta, Budapest kivételével a teljes országban egy hétköznap délután négy órától reggel nyolcig mintegy ezer beteget látnak el, míg hétvégén napi 3500-4000 beteget. Szerinte ez utóbbi hátterében az áll, hogy a páciensek vagy kényelemből, vagy egyéb szervezési okokból a hétvégén veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Mindemellett hangsúlyozta azt is: ma már több mint 80%-a a praktizáló háziorvosoknak aláírta a szerződést az Országos Mentőszolgálattal, s úgy véli, a hétköznapokon kilencezer, a hétvégeken 11 ezer forintos órabér versenyképes.

Az OMSZ főigazgatója szerint hadjárat indult ellenük az új ügyeleti rendszer miatt, felesleges telefonhívásokkal terhelve a központi számot az első napokban Pest és Fejér vármegye csatlakozása után, de azóta ez is megoldódott. Mint mondta, a másik támadási pont a gyermekügyeletek kérdése volt, és ebben szerinte nem kommunikáltak jól. Mégpedig azt illetően, hogy Pest vármegyében három gyerekellátási ügyeleti pontot is létesítettek, míg más vármegyékben a gyermekügyeleteket a magánszolgáltatók megszüntették, vagy megyénként jellemzően legfeljebb egy hely volt. Most az ügyeleti pontok jelentős része vegyes ügyeleti hely, napközben is vegyes körzetként működve.

Pest vármegyében a háziorvosok több mint a 60%-a már leszerződött és a polgármesterekkel is egyeztettek, hogy adják meg a mentőszolgálatnak a bizalmat. Elmondása szerint folyamatosan folyik országszerte a betegelégedettségi mérés, és az ötös skálán négyesnél többre értékelik az ügyeleti munkát, ami kifejezetten jónak mondható. Csató Gábor hozzátette, igaz, a fővárosban még nem indult el az új ügyeleti rendszer, de Budapesten sokkal több a sürgősségi ellátóhely, és a háziorvosok nagy része is este nyolcig elérhetők az alapellátásban. Emiatt a tervek szerint ott csak este nyolc óra után kezdődne az ügyeleti idő, s reményei szerint a következő hónapokban a főváros is be tud csatlakozni az új rendszerbe.

„Budapesten is felhasználható az az egykapus rendszer, ami az egészségügyhöz való hozzáférést jelenti a betegeknek. Ahol sürgősségi osztály működik, odatelepítjük fizikailag is az ügyeleti telephelyet, és ott az a betegek elégedettségét szolgálja” – mondta a főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában. Míg a rendszer működtetési költségeiről úgy nyilatkozott, hogy azok nem kerülnek majd többe, mint amennyit eddig az ügyeleti ellátásra költött az állam a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőn keresztül, csak most az összeget közvetlenül az Országos Mentőszolgálat kapja meg.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.