Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,71 Ft
Euró
385,48 Ft
Font
450,81 Ft
Bitcoin
67,012 $

Olyan napvihar közeleg, melyre 2005 óta nem volt példa: az áramellátásra és az internetre is hatással lehet

2005 óta ez az első ilyen figyelmeztetés.

...svg content...Fotó: Unsplash/Christoph Nolte
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ritka figyelmeztetést adtak ki egy napvihar miatt, mely hatással lehet a világ áramellátására és ideiglenesen kiiktathatja az internetet is: az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) csütörtökön súlyos geomágneses viharjelzést adott ki.

Erre már 2005 óta nem volt példa, amikor is egy hatalmas napvihar következtében az elmúlt 50 év legnagyobb dózisú sugárzása érte a Földet. A NOAA szerint a szokatlan napvihar mintegy két órán keresztül zavarhatja majd az olyan elektronikus eszközöket, mint a GPS, valamint az elektromos hálózatokat. Soron kívül Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

Ezt követően a Met Office szerint szombaton és vasárnap csökkentett erősséggel folytatódhat a folyamat. Mindemellett az északi fényre emlékeztető „látványos fényjátékra” is számíthatunk.

A napvihar hatásai már kora délután jelentkezhetnek, mivel az anyag és a mágneses mező kilökődése geomágneses viharokat okoz.

A NOAA figyelmeztetése szerint a világ egyes pontjain még az internetszolgáltatás is is kieshet, ennek kapcsán pedig a hivatal az internetszolgáltatókat is figyelmeztette. Az űridőjárás-előrejelzők péntek estére súlyos (G4) geomágneses viharjelzést adtak ki.