Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Sokkal több nyugdíjat kapnak a budapesti idősek

A fővárosi ellátás közel ötödével magasabb az országos átlagnál.

Fotó: Pixabay
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A budapesti átlagnyugdíj közel ötödével magasabb az országos átlagnál. A legkevesebbet a Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében élő idősek kapják – írja az Infostart az mfor.hu nyomán. Emlékeztetnek, hogy februárban extra pénzt kapnak az idősek, a 13. havi nyugdíj érkezik az idei emelés mellé.

Ám az ellátás összege eltér: ahogy az átlagfizetéseknél, a nyugdíjaknál is számottevőek a különbségek az országon belül. A cikkben kifejtik, az átlagos öregségi nyugdíj összege a fővárosban a legmagasabb, 19 százalékkal haladja meg az országos átlagot. A legalacsonyabb összeggel a békési, a szabolcsi és a bács-kiskuni időseknek kell beérniük. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Míg a budapesti átlagnyugdíj 248 ezer 415 forint, a Bács-Kiskun vármegyei mindössze 185 ezer 412 forint. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Békés vármegyei ettől valamivel magasabb, előbbi 186 ezer 586 forint, utóbbi 186 ezer 772 forint, illetve a Somogy vármegyei 193 ezer 242 forint.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, reálisnak tartja, hogy idén novemberben nyugdíjprémiumot fizessenek a nyugdíjasoknak. Ez akkor jár, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, ami Varga Mihály szerint éppen 3,6 százalék lesz idén. Farkas András, a Nyugdíjguru vezető elemzője pedig kiszámolta, mekkora összegről lehet szó.

De azt is megírtuk, hogy a magyar nyugdíjasok körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg abban a tekintetben, hogy ki, miként kéri a járandóságát. Az érintettek egyik fele bankszámlára kéri a pénzét, másik fele készpénzben kapja meg a nyugdíját a postástól. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke pedig kiemelte, a nyugdíjasok fele nem véletlenül kéri járandóságát készpénzben.