Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,04 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
54,397 $

Megkezdődött a Natura 2000 besorolású erdők idei támogatásának kifizetése

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár jelentette be a kifizetéseket.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a kormány és az agrártárca továbbra is számos eszközzel segíti az erdőgazdálkodókat. Ennek kapcsán Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár jelentette be, hogy megkezdődött a Natura 2000 besorolású erdők 2023. évi támogatásának kifizetése.

Az államtitkár kiemelte, hogy a „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” című pályázati felhívás alapján hosszú évek óta vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe, melynek célja a Natura 2000 irányelvek alkalmazása során felmerülő többletköltségek fedezése és a bevétel kiesés ellentételezése. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

A gazdák érdekeit szem előtt tartva az agrártárca 2023-ra is meghosszabbította a pályázati felhívást, áthidalva ezzel a Közös Agrárpolitika megvalósításában bekövetkezett átmeneti időszakot. Ennek köszönhetően a következő napokban közel 2000 támogatási kérelem vonatkozásában mintegy 5 és fél milliárd forint érkezhet meg az erdőgazdálkodók számlájára.

Az érintett erdőgazdálkodók folyamatosan számíthatnak a támogatásokra. A jövő év elejétől kezdve ütemezetten megjelenő Közös Agrárpolitika pályázatok háromszor akkora forrással segítik majd az erdőgazdálkodókat, mint a korábbi időszakokban.

Az összesen mintegy 310 milliárd forintnyi támogatás felhasználásának célja, hogy Magyarországon több erdőnk legyen, jobb erdeink legyenek, és javuljon az erdőket kezelő vállalkozások versenyképessége – zárta gondolatait Zambó Péter.