Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,21 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
66,631 $

Napkitörésből származó geomágneses vihar zavarhatja meg a földi rádióadásokat hétfőn

Az űridőjárás-előrejelzők hétfőre geomágneses viharjelzést adtak ki.

Fotó: Unsplash/v2osk
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NOAA űridőjárás-előrejelző központja által kiadott figyelmeztetés szerint geomágneses vihar várható hétfőn: egy napkitörésből származó plazmakitörés zavarhatja a rádióadásokat a Földön, s a sarki fényt is lencsevégre kaphatjuk a jelenség miatt. Az űridőjárás-előrejelzők azonban kiemelték, a lakosságnak nincs oka aggodalomra.

Közlésük szerint a vihar megszakíthatja a nagyfrekvenciás rádióadásokat, például a távoli forgalomirányító tornyokkal kommunikálni próbáló repülőgépekét, ennek megoldására pedig a legtöbb kereskedelmi repülőgép műholdas adást használhat tartalékként. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Jonathan Lash, a központ előrejelzője ugyanakkor megjegyezte, a műholdak üzemeltetőinek gondot okozhat az űrhajóik követése, és az elektromos hálózatok is tapasztalhatnak némi „indukált áramot” a vezetékeikben, de semmi olyat, amit ne tudnának kezelni. Legutóbb decemberben volt példa napkitörésre, mely szintén megzavarta a rádiós kommunikációt.