Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Nagy változás vár az androidos felhasználókra

Miután egyre több alkalmazást fertőznek meg különböző kártevőkkel, a Google is lépett.

Fotó: Unsplash/Denny Müller
Mobil

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A közelmúltban több olyan hír is megjelent, melyek kártevőkkel fertőzött mobilappokról számoltak be, melyek megkeserítik a felhasználók életét. A CNA legfrissebb beszámolója szerint az androidos készülékek 95 százalékban social engineering támadásokon keresztül fertőződnek meg kártevőkkel: ez azt jelenti, hogy a támadók valahogyan ráveszik a felhasználókat, hogy töltsék le és telepítsék készülékeikre a fertőzött appokat.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a probléma nem új keletű, a Google pedig már tavaly közbelépett az ügyben: 2023-ban a gigavállalat beépített egy vírusirtót az androidos készülékeken működő Play-szolgáltatásokba, melynek segítségével képesek detektálni és blokkolni is az internetről letöltött kártevők telepítését. Soron kívül MWC 2024: a Pixel 8 letaszította a trónról az iPhone-t

A számos telefonos és internetes csalásról elhíresült Szingapúrban azonban a Google igazi nehézfegyvert vet be a következő hetekben: egy határozatlan idejű teszt idejére ugyanis le fogják tiltani az összes olyan internetről manuálisan beszerzett alkalmazás kézi telepítését, mely a kártevők által leggyakrabban használt négy androidos jogosultság (RECEIVE_SMS, READ_SMS, BIND_Notifications, Accessibility) bármelyikét megpróbálja elkérni a felhasználóktól.

Mindez hatalmas segítséget nyújt majd abban, hogy blokkolják a kártevők telepítését, miközben minden további mérlegelés nélkül akadályozzák meg az olyan, alapvetően nem kártevő applikációk telepítését, melyek szintén hozzáférést kérnek a fentebb felsorolt jogosultság bármelyikéhez.