Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,055 $

Nagy István: rekordmértékű támogatásban részesült tavaly az agrárium

Az agrárminiszter rámutatott, a rekordmértékű támogatás mellett rekordot jelentő termés is született.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A tavalyi évben új rekordot könyvelhettünk el, a sikeresen igényelt és kifizetett agrártámogatások mértéke ugyanis összességében meghaladta az 1300 milliárd forintot – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Vasszécsenyben, a Vas vármegyei búza- és szójatermelési verseny díjátadóján.

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly szójából 58 ezer hektárról összesen 177 ezer tonnát takarítottak be a gazdálkodók. Ebből Vas vármegyében csaknem 10 ezer hektáros területről, 34 ezer tonnás termés született. A hazai szójamennyiségből mintegy 60-70 ezer tonna hazai feldolgozású, amelynek jelentős része elhagyja az országot. 90-100 ezer tonna szóját pedig feldolgozatlan formában exportálunk. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Nagy István az exporttevékenységgel kapcsolatban elmondta, a kivitelünk jelentős hányadát továbbra is a gabonafélék biztosítják. Hangsúlyozta, tavaly 1 millió 54 ezer hektárról 5,63 tonna hektáronkénti hozammal, összesen 5,93 millió tonna búzát takarítottunk be. Vas vármegyében 2023-ban 46 ezer hektáros területről, hazai szinten a vármegyék között rekordot jelentő 6,7 tonnás hektáronkénti hozammal, 307 ezer tonnás búzatermés született.

Az agrárminiszter kiemelte, „a történelmi mértékű támogatások is segítik, hogy elérjük a hosszú távú céljainkat”. Hangsúlyozta, azért dolgoznak, hogy 2030-ra az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, a kivitel pedig 50 százalékos növekedéssel, 15 milliárd euróra emelkedjen. A miniszter végezetül megjegyezte, a magyar Stratégiai Terv is hozzájárul ahhoz, hogy a mezőgazdaság minden szereplőjének biztosítsa a továbbfejlődés lehetőségét, hozzátéve, hogy meggyőződésük, hogy mindenki nyertese lehet az új agrártámogatási rendszernek – derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.