Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,65 Ft
Euró
389,20 Ft
Font
455,00 Ft
Bitcoin
54,472 $

Előírná a kormány, milyen arányban fogadhat külföldit egy munkásszállás

A következő 4 évben összesen 20 milliárd forint felhasználásával 25-30 újabb munkásszállás építése indulhat el állami támogatással.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Korábban megírtuk, hogy Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára néhány hete arról beszélt, a migráció fokozódik, ezért fontos egy új, szigorúbb idegenrendészeti törvény. Majd kifejtette, melyek az elfogadásra váró törvényjavaslat alapelvei, s mit is tartalmaz pontosan. Egyúttal leszögezte, a vendégmunkások nem vehetik el a magyarok munkáját, s hazánkban mindenkinek tisztelnie kell a magyar törvényeket.

Most pedig a Portfolio a Gazdaságfejlesztési Minisztériumra (GFM) hivatkozva arról ír, az új idegenrendészeti törvényjavaslattal összhangban tovább szigorodnak a munkásszállások építésének támogatási feltételei is. Illetve többek között az is előírás lesz, hogy a munkásszálláson legalább 50%-ban magyar munkaerőt kell elszállásolni. Mint írják, a következő 4 évben összesen 20 milliárd forint felhasználásával 25-30 újabb munkásszállás építése indulhat el állami támogatással. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Az újonnan épülő létesítményekben külföldi munkaerő elszállásolására csak akkor lesz lehetőség, ha nem mutatkozik magyar munkavállalók elhelyezésére irányuló igény. Az új program az elődjénél szigorúbb követelményeket támaszt a beruházókkal szemben is, amelyek a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítását, az elszállásolt munkavállalók kényelmi igényeinek kielégítését, az épületek fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak történő megfelelését, valamint a beruházási folyamat szorosabb ellenőrzését szolgálják.

Emellett a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítása érdekében bevezetett könnyítés, hogy határozott idejű munkaviszony, gyakornoki jogviszony, illetve alkalmi vagy idénymunka keretében foglalkoztatott személyek is elszállásolhatók, továbbá nem lesz meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma sem. A kihasználatlan munkásszállások üzemeltetői emellett szankcionálhatókká is válnak, amennyiben a létesítmények kihasználtsága nem éri el a program által meghatározott szintet – teszik hozzá.

A munkásszállás létesítésére nyújtott támogatásban gazdasági társaságok részesíthetők. A támogatás regionális beruházási támogatás formájában – 30 és 80% közötti – támogatási intenzitással legalább 80, de legfeljebb 200 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakításához nyújtható – áll a tárca közleményében. A beruházónak vállalnia kell, hogy a támogatással megvalósított létesítményt legalább 10 éven keresztül munkásszállásként üzemelteti, valamint, hogy a munkásszállás működtetése céljából a fenntartási időszakban a munkásszállás férőhelyeinek számához igazodó létszámú, de legalább négy álláskeresőt alkalmaz, ami javíthatja a térség foglalkoztatását.