Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

Mozgásban a világ legnagyobb jéghegye, ami háromszor nagyobb New Yorknál

Egyre nagyobb szerepet játszik a tengerszint emelkedésében az Antarktisz jegének zsugorodása.

Fotó: illusztráció | unsplash
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Szeptember végén érte el maximális kiterjedését az antarktiszi jégtakaró, ami idén 17 millió négyzetkilométer alatt maradt. Ez egymillióval kevesebb az eddigi rekordnál, ráadásul a térség legnagyobb jéghegye is mozgásban van, melynek 4000 négyzetkilométer a kiterjedése.

„Világosan kimutatták, hogy az antarktiszi gleccserek olvadása felgyorsult, és ez az egyik olyan fordulópont, amelyet szorosan figyelemmel kell kísérnünk” – mondta Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára a CNBC-nek a dubaji klímacsúcson. Soron kívül Akár 21 fok is lehet szerdán, csak fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést

Taalas hozzátette, hogy ez az első számú kockázati kategóriába tartozik, mindezt pedig Gail Whiteman, az Exeteri Egyetem professzorának szavai is megerősítették, aki úgy véli, hogy a sarkkörön törtétek nem maradnak következmények nélkül.

„Az Antarktiszra korábban úgy tekintettek, mint egy alvó óriásra, ahol semmi sem történik. Most azonban a tengeri jég mozgásai alapján egyértelművé vált, hogy destabilizálódik” – fogalmazott.

Whiteman szerint a pólusokon bekövetkező változások sorsdöntőek lehetnek az emberiség szempontjából, és a klímaváltozással kapcsolatos vitáknak valóban erről kellene szólniuk.

Az ENSZ éghajlat-változási konferenciáján közel 200 ország döntéshozói igyekeznek olyan megállapodást elérni, amelynek hatására a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt lehet tartani. Ugyanakkor a szakértők egy része szerint ez a cél már most meghiúsult.

A hatalmas jéghegy leszakadását ugyan természetes folyamatként magyarázzák, 1986 óta azonban először detektálták a mozgását. A november végi pozíciója alapján mostanra elsodródott az Antarktiszi-félsziget csúcsa mellett.

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.