Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,82 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,86 Ft
Bitcoin
60,307 $

Most már olcsóbb az üzemanyag itthon, mint a környező országokban

Egyelőre csak benzin ára csökkent a régiós átlagár alá, de a gázolaj ára is jó irányba halad.

...svg content...Fotó: Kerozintárolók a MOL 1,2 milliárd forintból felújított kecskeméti telepén 2024. május 24-én. A telepen hat tartályban az ország stratégiai kerozinkészletének mintegy 85 százalékát tárolják. A mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztés eredményeként már mintegy 12 ezer tonna repülőgép-kerozin tárolható Kecskeméten. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint Magyarországon a 95-ös benzin átlagára kedvezőbb, míg a gázolaj ára kismértékben magasabb volt a régió többi országához viszonyítva.

A KSH pénteken tette közzé kísérleti statisztikáját az üzemanyagárakról, mely az Európai Unió Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján készült. A felmérés szerint a 95-ös benzin átlagára Magyarországon 594 forint volt, amely 16 forinttal, vagyis 2,6 százalékkal kevesebb a szomszédos országok 610 forintos átlagáránál. Ezzel szemben a gázolaj heti átlagára hazánkban 601 forint volt, 10 forinttal meghaladva a régiós 591 forintos középértéket. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

Az előző héthez képest a 95-ös benzin magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent, míg a régiós átlag és a szomszédos államok átlagára egyaránt 5 forinttal növekedett. A gázolaj magyarországi átlagára stagnált, a régiós átlagár azonban 6, a szomszédos országokban tapasztalt átlagár pedig 7 forinttal emelkedett.

A statisztikai hivatal közlése szerint Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára Magyarországhoz viszonyítva, miközben annak ára hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben, 7 forinttal.

Szlovéniában és Romániában ugyanakkor továbbra is alacsonyabbak az árak, előbbinél kevesebb mint 5, utóbbinál pedig 5-10 százalékkal kell kevesebbet fizetni a magyar átlagárnál. Bulgáriában ennél is jobb a helyzet, ott az átlagár több mint 10 százalékkal a magyar szint alatt helyezkedik el.

A gázolaj esetében Ausztriában és Szerbiában kell többet fizetni, mint idehaza, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal olcsóbb árakon tankolhatnak dízelt az autósok.