Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Mikronemzetté kiáltottak ki egy magánszigetet, saját zászlóval, útlevéllel és egy nemzeti himnusszal

Fotó: Twenty20
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Belize partjainál lévő apró, mindössze 1,2 hektáros területet tulajdonosai mikronemzetté nyilvánították, ám ez a hatóságok figyelmét is felkeltette – de nem a jó értelemben.

A Belize partjainál található, mindössze 1,2 hektáros területű magánsziget tulajdonosai gondoltak egy nagyot, és kellőképpen feldühítették a hatóságokat azzal, hogy kijelentették, az aprócska sziget mostantól egy mikronemzet. A Belize partjainál található Coffee Caye elnevezésű szigetet egy 96 befektetőből álló csoport vásárolta meg 2019-ben, összesen 180 ezer dollárért (59,8 millió forint).

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Coffee Caye szigetének első lakói ebben a hónapban érkeztek meg a szigetre, melyet a megvásárlása óta a projektet vezető három befektető átnevezte, így hivatalosan már „The Principality of Islandia” elnevezéssel fut. Ezen felül diplomáciai címeket is adtak maguknak, sőt, megalkották a mikronemzet zászlaját, útlevelét, de még egy himnuszt is komponáltak.

Az Islandiai Hercegség a befektetői csoport szerint egy „mikronacionális kísérlet egy nagyobb projekt részeként”, melyet elmondásuk szerint „a demokrácia, a befogadás és a fenntarthatóság saját eszméinek előmozdítására” akarnak majd használni.

Az apró szigetet megvásárló befektetői csoport többnyire amerikaiakból áll, egy brit vezetővel az élen, aki elméletileg a „befektetői kapcsolatokért” felelős, habár a mikronemzet kikiáltása Belize miniszterelnöke szerint egyenesen „ostobaság”. John Briceno, Belize miniszterelnöke ugyanis nem rejtette véka alá véleményét, és kijelentette, lehetetlen létrehozni egy független nemzetet egy már létező országon belül.

Amikor riporterek megkeresték a miniszterelnököt a mikronemzet kapcsán, közölte, a szigetet csak néhány fehér ember birtokolja, akik saját országot akarnak kikiáltani, akiket csak úgy jellemzett, hogy „néhány hülye ember”. Kiemelte, soha nem fog engedélyt adni arra, hogy valakinek saját országa legyen Belize határain belül, mondván, „micsoda hülyeség ez”, hozzátéve, hogy „ha valaki van elég hülye ahhoz, hogy ennyi pénzt fizessen egy darab földért, örüljön magának”.

Ezzel együtt rámutatott, a befektetői csoport meglátása szerint egy „félrevezető reklámot” indított útjára, mivel ezzel félrevezeti befektetőit, és ideje lenne befejezni ezt a színjátékot, mivel attól, hogy egy sziget részvényeit megvásárolja, még nem fog birtokolni egy egész országot. Egy rövidke nyilatkozatban a projekt vezetője is reagált, kijelentve, hogy tisztában vannak azzal, hogy Belize határain belül vannak, és 100 százalékban tiszteletben fogják tartani a hatályos törvényeket.

(Independent)