Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,37 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
61,459 $

Két mexikói polgármesterjelöltet találtak holtan ugyanazon a napon

Sokkoló, de a két újabb gyilkossággal 17-re emelkedett a június 2-i választások előtt meggyilkolt jelöltek száma.

...svg content...Fotó: Unsplash/Oscar De La Lanza
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mexikóban egy riasztó tendencia tartja rettegésben a júniusi választások jelöltjeit: egyetlen nap alatt két polgármesterjelöltet találtak holtan. A pénteken az ország különböző részein bejelentett halálesetekkel 17-re emelkedett a június 2-i elnökválasztás, kongresszusi és helyi választások előtt meggyilkolt jelöltek száma, ezzel pedig a nyári az ország eddigi legerőszakosabb választásának ígérkezik.

Az északi Tamaulipas államban a hatóságok hajtóvadászatot indítottak Noe Ramos Ferretiz jelölt gyilkosa után. A helyi média arról számolt be, hogy a férfit leszúrták. Noe Ramos Ferretiz Ciudad Mante polgármesteri székére pályázott. A második meggyilkolt jelöltet, Alberto Garciát egy nappal azután találták holtan, hogy eltűnését bejelentették. Ő a déli Oaxaca államban található San Jose Independencia polgármesterjelöltje volt. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

A szervezett bűnözéssel összefüggő erőszakos cselekmények sajnos gyakoriak Mexikóban: a drogkartellek gyakran hajtottak végre ilyen gyilkossági kísérleteket a helyi rendőrség ellenőrzésére vagy az önkormányzatok pénzének kicsikarására a múltban is, ugyanakkor ilyen mértékű vérengzésre még nem volt példa.

Andres Manuel Lopez Obrador elnök április elején elismerte, hogy a kartellek gyakran igyekeznek meghatározni, hogy ki legyen a polgármester – akár saját jelöltjeik indításával, akár a potenciális riválisok kiiktatásával:

„Megállapodást kötnek, és azt mondják, hogy „ez a személy lesz a polgármester, nem akarjuk, hogy más jelentkezzen a jelöltségre”, és bárki, aki jelentkezik, nos, az tudja, [mire számíthat].”

A DW jelentése szerint a közelmúltbeli gyilkosságok arra késztették a kormányt, hogy mintegy 250 jelölt számára biztosítson testőrséget, míg az önkormányzati tisztségekért indulók, akik egyébként a legveszélyeztetettebbek, alig részesülnek a biztonsági intézkedésekből.