Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

A Meteorológiai Világszervezet hivatalosan is megerősítette az új kontinentális európai hőmérsékleti rekordot

Az új rekord 2021. augusztus 11-én Olaszországban született: 48,8 Celsius fokot mértek aznap.

Fotó: Unsplash/Craig Manners
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A HungaroMet közlése szerint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2024. január 30-i jelentése hivatalosan is megerősítette, hogy 2021. augusztus 11-én Olaszországban 48,8 Celsius fokos (119,8 °F), új kontinentális európai hőmérsékleti rekordot mértek. Az eredményt az International Journal of Climatology című folyóiratban tették közzé.

A beszámoló szerint egy nemzetközi, légkörkutatókból álló testület ellenőrizte az olaszországi, Szicília szigetén, Szirakúzában található automata meteorológiai állomás által rögzített hőmérsékletet. Mivel a WMO VI. régiója (Európa) magában foglalja Ázsia egy részét (például Izrael, Törökország és Szíria) és Grönlandot is, a WMO a szélsőértékeket a régió egészére és csak a „kontinentális” Európára vonatkozóan is számon tartja. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A korábbi kontinentális európai rekordot, 48,0 Celsius fokot (1977. július 10.) a görögországi Athén és Elefeszína városok tartották. Ez hivatalos állami feljegyzéseken alapult, és a 2007-ben kiadott, WMO Archive of Global Weather and Climate Extremes (A globális időjárási és éghajlati szélsőségek archívuma) című kiadványban is felsorolták. Független, WMO által végzett hitelesítés azonban nem történt – ellentétben a legújabb, olasz hőmérsékletteli adattal.

„A WMO-hoz elbírálásra benyújtott szélsőértékek a jelenlegi éghajlatunk „pillanatfelvételeit” örökítik meg. Könnyen lehetséges, sőt várható, hogy a jövőben Európa-szerte még nagyobb szélsőségek fordulnak majd elő. Amikor ilyen megfigyelésekre kerül majd sor, a WMO újabb kiértékelő bizottságok keretében fogja ezeket vizsgálni ”

– fogalmazott Prof. Randall Cerveny, a WMO éghajlati és időjárási szélsőségekért felelős referense.

„A legtöbb ehhez hasonló vizsgálat egy hosszadalmas eljárást foglal magába, ugyanis a WMO különös körültekintéssel végzi az időjárási megfigyelések hitelesítését. Ez az aprólékos kiértékelés biztosítja azt a létfontosságú bizalmat, hogy a globális hőmérsékleti feljegyzéseink pontosan kerülnek rögzítésre. Az adatok felhívják a figyelmet arra az aggasztó tendenciára is, hogy a világ egyes régióiban egymást követő, egyre magasabb hőmérsékleti rekordok születnek”

– tette hozzá Cerveny professzor.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.