Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,14 Ft
Euró
395,41 Ft
Font
462,64 Ft
Bitcoin
62,592 $

Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

Friss adatok bizonyítják, hogy a március is melegrekordokkal indult.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Hungaromet Zrt. a honlapján megjelent szombati közleményben azt írja, az idei meteorológiai tavasz beköszöntével, 2024. március 1-jével sem szakadt meg a rekorddőlések sora. Mint kiderült, a Tatabánya Dózsakert állomáson 10,7 fokot mértek péntek reggel, ezzel pedig új országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született.

Az új szélsőérték az 1994-ben Lentiben, illetve Marcaliban rögzített 10,5 fokos napi rekordot szárnyalta túl – teszik hozzá. Ám Budapesten szintén rekordenyhe volt az éjszaka, Lágymányoson csupán 10,2 fokig tudott lehűlni a levegő, és ezzel a fővárosban is megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja.

A korábbi csúcstartó – 2019-ben mért 9,9 fokos minimumértékével – ugyancsak Lágymányos volt – jegyezték meg a Hungaromet Zrt. honlapján közzétett közleményben. Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy csütörtökön újabb melegrekord dőlt meg Budapesten, ezúttal egy 1992-es rekord lett a múlté.

Az akkori adatok szerint Újpesten 17,5°C-ot mértek, ami új napi rekord Budapesten. De azt is megírtuk, hogy szerdán is megdőlt egy melegrekord Budapesten, 1912 óta nem volt példa erre: Lágymányoson 9,7°C-ot mértek, a korábbi rekord 8,9 fok volt, azt Budapesten rögzítették sok-sok éve.

Mindezek fényében elmondható, hogy egyre több melegrekord dől meg Magyarország területén, amit az is bizonyít, hogy kedden sem történtek másként a dolgok. Ugyanis Körösszakálon 22°C-ot mértek akkor, s nem is kevéssel dőlt meg az 1998-as rekord, amit Sopronban rögzítettek 19,7°C-kal.