Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,72 Ft
Euró
384,85 Ft
Font
451,15 Ft
Bitcoin
67,529 $

Megszaporodtak a palesztinok elleni támadások az izraeli telepesek részéről

Az elmúlt hónapok során totális szétesésnek indult a közbiztonsági helyzet Ciszjordániában, az izraeli telepesek eddig nem tapasztalt mértékű erőszakkal lépnek fel a palesztin lakossággal szemben.

...svg content...Bét-Dadzsan, 2020. december 11. Zsidó telepesek ellen tüntető palesztinok és izraeli katonák a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Bét-Dadzsan falunál 2020. december 11-én. MTI/EPA/Alaa Badarneh
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Szajid Alijan Avad, egy ciszjordániai palesztin éppen a saját földjén tartózkodott a feleségével, amikor a közeli Mitzpe Yair telep mellett tíz izraeli telepes brutálisan megtámadta őket. Az Avad-család minden héten lejár a tulajdonukban álló földre, hogy megbizonyosodjanak: az izraeliek nem foglalták el a földjüket.

A brutális támadás még március 10-én történt, és az egyik telepes egy vascsővel verte meg Szajidot, akinek megrepedt a koponyája és betört az állkapcsa. A felesége súlyos horzsolásokat szenvedett a lábán, miközben a gyermekeknek, őket örökre traumatizáló módon végig kellett nézniük a családi autóból a barbár támadást. Soron kívül A Diákhitel Központ szerint nem igazak a sajtóban megjelent állítások

„A családom ellen intézett támadás mintegy hét percen át tartott. Az arcom vérzett, néhány percre az eszméletemet is elvesztettem, és még egy operáción is átestem, amivel helyrerakták a bal álkapcsomat”

mesélte el az Al Jazeerának.

Egy fiatal palesztin férfi meghallotta a segélykiáltást és azonnal a helyszínre sietett, mire a támadók elmenekültek a helyszínről. Az izraeli hadsereg katonái is megérkeztek időközben, és bár segítséget nyújtottak Szajidnak, egyszerűen végignézték, ahogy a támadást elkövető telepesek mindenféle következmény nélkül elmenekülnek.

„A hadseregnek le kellett volna tartóztatnia a telepeseket, de mégsem tették, pedig minden jel arra utalt, hogy ők támadtak meg és próbáltak megölni” – mondta Avad, aki hozzátette, hogy ugyan feljelentette a telepeseket a rendőrségen, nem számít arra, hogy igazságot fognak szolgáltatni neki és családja számára.

Avad története pedig csak egy a sok közül, amely az elmúlt idők során az izraeli telepesek által elfoglalt Ciszjordániában történt. Az izraeli B’Tselem emberi jogi csoport szerint 2020. december 21 és 2021. március 13 között összesen 94 támadást hajtott végre palesztinok ellen, amelynek mértéke precedens nélküli.

A szervezet azzal vádolja az izraeli védelmi erőket, hogy nem gátolják meg ezen támadások megtörténését, a rendőrséget pedig azzal, hogy egy rakás ügyet úgy zárnak le, hogy közben nem állítanak bíróság elé senkit a támadók közül.

Az Al Jazeera beszámolója szerint ez a rendkívül erőszakos fordulat a 16 éves Ahuvia Sandak halálához vezethető vissza, aki a Ciszjordánia déli részén található Bayt Hayen telepen vesztette életét. Hayen éppen izraeli titkos rendőrök elől menekült a keleti Ramallah városából, amikor az autója felborult, és a balesetet nem élte túl.

Hayen éppen négy másik izraeli társaságában utazott, és azért kerültek a rendőrség kereszttüzébe, mert tette érték őket, hogy december 21-én palesztinok autóit dobálják kövekkel. Az izraeli média beszámolója szerint ráadásul Sandak a „Hiltop Youths” nevű csoport tagja volt, amelyet gyakran vádolnak palesztin személye és vagyona ellen elkövetett erőszakkal.

Ghassan Daghlas palesztin tisztviselő szerint Sandak halála óta konkrétan berobbant a palesztinok sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények száma, van olyan nap, amikor két-három ilyen támadást is bejelentenek. A telepesek ezen felül kulcsfontosságú utakat is lezártak Ciszjordánia több részén.

Daghlas elmondása szerint ráadásul az erőszak módja rendkívül szerteágazó, esetenként palesztin juhászokat és farmereket támadnak meg a saját földjükön, máskor palesztinok házait támadják meg éjszaka, de olyan is előfordult már, hogy rajzszögeket szórtak az utcákra, hogy a palesztinok autóiban károkat okozhassanak.

Az izraeli katonaság a hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a cselekvőképességük rendkívül korlátozott, amikor a két fél összecsapat, ugyanis állításuk szerint nincs hatáskörük letartóztatni, előállítani a telepeseket vagy nyomozást indítani ellenük, ugyanis Ciszjordániában a rendőrségnek van illetékessége.

Munir Kandus, a Yesh Din nevű izraeli emberi jogi szervezet egyik kutatója úgy fogalmazott, hogy az elmúlt idő támadásainak mértéke precedens nélküli a palesztinok sérelmére. Mint mondta, a csoport 2005 és 2019 között összesen 1293 esetet rögzített, amikor a telepesek támadást hajtottak végre, viszont csak 8 százalékuk végződött tényleges büntetőjogi felelősségre vonással.

Egy névtelenül nyilatkozó, izraeli telepeseket irányító tanácstag viszont állította, hogy Ciszjordániában nem csak izraeliek követnek el bűncselekményeket. Mint fogalmazott, nagyon kéri a „baloldali szervezeteket”, hogy ugyanúgy ítéljék el, amikor a palesztinok dobnak molotov-koktélokat izraeli autók és civilek ellen.

Az elfoglalt Ciszjordánia területén jelenleg mintegy 500 ezer zsidó vallású telepes több mint 250 illegális telepen. A telepesek sokáig az izraeli hadsereg védelmétől függtek, ám mostanra felállították a saját védelmi ereiket, amely kvázi együttműködésben védi a telepek érdekeit.

Idan Zendi, a Ma’ale telep egyik lakója szerint azonban nincs itt semmi probléma, ugyanis ez a terület Izraelhez tartozik és nem Palesztinához:

„Palesztinoknak annyi hely van, ahol élhetnének. Ott van Jordánia, Irak, Libanon, Szíria és Egyiptom – rengeteg föld. Nekünk csak egy földünk van”

A helyzet azonban könnyen kicsúszhat a helyi erők irányítása alól, ugyanis a folyamatos izraeli támadások válaszlépéseket vonhatnak maguk után, így kiéleződhet a régóta tartó konfliktus, mellyel sem a régió, sem a világ nem jár jól.