Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,38 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
65,922 $

Megőrizheti vezető szerepét az Európai Néppárt az új Európai Parlamentben

Az Európai Parlament friss mandátumbecslése szerint az Európai Néppárt (EPP) lesz a legnagyobb frakció a 2024-2029-es törvénykezési időszakban.

...svg content...Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a párt brüsszeli eredményváróján az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Az Európai Parlament leköszönő elnöke, Roberta Metsola a tagállami eredmények alapján ismertette a mandátumbecslést, mely szerint az EPP 191 képviselői hellyel rendelkezik majd az új összetételű parlamentben, ami 15-tel több, mint az előző ciklusban.

A második legnagyobb frakció a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) lehet 135 képviselővel, néggyel kevesebbel, mint korábban. Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció pedig jelentős veszteséget szenvedett, 19 hellyel kevesebbet szerezve, így 83 képviselőjük lehet. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) kettővel több, 71 hellyel számolhatnak, míg az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 8 további hellyel, 57 képviselővel bővül. A Zöldek várhatóan 18 helyet veszítenek, így 53 képviselőjük lesz, a Baloldal pedig kettővel kevesebb, 35 mandátummal rendelkezik majd. A független és újonnan bekerült képviselők száma 95-re nő, ők később csatlakozhatnak valamely pártcsoporthoz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az EPP politikusa szerint pártja a stabilitás záloga, a választók pedig elismerték vezető szerepét az EU-ban. Hangsúlyozta, hogy a szélsőséges erők növekvő támogatottsága miatt egy Európa-párti, Ukrajna-párti és jogállamiság-párti többség kialakítására van szükség az Európai Parlamentben.

Von der Leyen, akit az EPP a Bizottság következő elnökének is jelölt, bízik abban, hogy a választási eredmények fényében tovább vezetheti a brüsszeli testületet.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.