Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Mar 350-nél is több halálos áldozata van a Kelet-Afrikát sújtó áradásoknak

Több mint 300 ember meghalt, és több mint 1 millióan menekültek el otthonaikból az elmúlt hetekben Kelet-Afrikában pusztító súlyos árvizek miatt.

Fotó: Hirtelen lezúduló eső okozta árvíz a szomáliai fővárosban, Mogadishuban 2023. november 20-án. MTI/AP/Farah Abdi Warsameh
Afrika

Kiss László

Szerkesztő

A heves esőzések és a villámárvizek Szomália, Kenya, Etiópia és Tanzánia egyes részein végezték a legnagyobb pusztítást. Kenyában a belügyminisztérium szerint legalább 136 ember halt meg, és közel félmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A helyzet súlyosságát jól szemlélteti, hogy Kenya 47 megyéjéből 38-at érintettek az áradások.

A kelet-afrikai esős évszak októberben kezdődött, azóta a helyi meteorológusok szerint az El Nino és az indiai-óceáni dipólus időjárási jelenségek együttes hatása miatt a térségben több mint kétszeresére nőtt a csapadék mennyisége. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A katasztrófa miatt sok települést teljesen elárasztott a víz, az emberek házai, mezőgazdasági területeik és infrastruktúrájuk pedig súlyos károkat szenvedett. A segítségnyújtást nehezíti, hogy a mentőcsapatok is csak nehezen tudnak eljutni a bajbajutottakhoz, mivel az úthálózat is megrongálódott.

A segélyszervezetek sürgős segítséget kértek a térségbe, hogy segíteni tudjanak az árvizek áldozatain. A Vöröskereszt szerint a rászorulóknak elsősorban élelmet, vizet, ruházatot és tartós menedéket kell biztosítani.

A CNN-nek nyilatkozó Abdulkadir Afi, a Szomáliai Vörös Félhold Társaság munkatársa szerint néhány hónapja még a súlyos százárság miatt szenvedtek, most pedig a túl sok eső okoz számukra gondot. Mint mondta, akár sok, akár kevés a víz, a térségben élő embereknek mostanában csak a szenvedés jut.