Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Május közepén lemond a szingapúri miniszterelnök

Két évtized után lemond a szingapúri miniszterelnök.

...svg content...Fotó: EPA/JOEL CARRETT
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP jelentése szerint Lee Hszien Loong szingapúri miniszterelnök hétfőn közölte, hogy május 15-én két évtizedes kormányzás után lemond, a hatalmat pedig helyettesének, Lawrence Wongnak adja át. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a 72 éves Lee hivatalosan tanácsot ad a városállam elnökének, hogy nevezze ki utódjául Wongot, aki jelenleg miniszterelnök-helyettes és a pénzügyminiszter.

Wongot, aki a régóta kormányzó Népi Akciópárt törvényhozóinak egyhangú támogatását élvezi, még aznap felesketik a nemzeti palotában. Lee 2004 augusztusa óta volt Szingapúr miniszterelnöke, s már tavaly novemberben bejelentette, hogy 2024-ben visszavonul. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Sőt, eredetileg azt tervezte, hogy még 70 éves kora előtt lemond, ám a koronavírus-járvány miatt e terveit félretette. Két évtized nagyon hosszú idő, így a lakosságnak is meg kell majd szoknia a változást. Lee egy hétfőn közzétett Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott:

„A vezetőváltás minden ország számára egy jelentős pillanat. Lawrence és a 4G [negyedik generációs] csapat keményen dolgozott azért, hogy elnyerje az emberek bizalmát, különösen a világjárvány idején. Arra kérek minden szingapúri lakost, hogy adják meg Lawrence-nek és csapatának teljes támogatásukat, és dolgozzanak velük együtt, hogy Szingapúr számára szebb jövőt teremthessenek.”