Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

A magyarok fele csak alkalmanként tud pénzt félretenni

Az MBH Bank reprezentatív kutatásából több érdekes adat is kiderült.

...svg content...Fotó: Unsplash/Braňo
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Az MBH Bank pénteken ismertette reprezentatív kutatásának eredményeit, mely szerint a megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48 százaléka csupán alkalmanként tud pénzt félretenni, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta, mintegy 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat.

A magyar lakosság körében végzett kutatásban arra keresték a választ, hogy milyen formában tartják a megtakarításaikat, félretett pénzüket az emberek, és mi az, ami fontos számukra egy-egy pénzügyi befektetés, megtakarítási termék esetén. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

A közlemény szerint az egyes jövedelmi csoportok között nincsenek jelentős különbségek a rendszeres megtakarítások összege szempontjából: a legtöbben 100 ezer forintot, vagy annál kevesebb összeget tesznek félre rendszeresen; míg a legnagyobb összegű átlagos megtakarítással a 35-44 éves korcsoportba tartozó válaszadók rendelkeznek, ezt követi a 25-34 éves korosztály.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megtakarítók 37 százaléka a fizetés megérkezését követően azonnal félreteszi az elkülöníteni szándékozott összeget, a havonta megtakarítóknak pedig 65 százaléka tesz így. A válaszadók 33 százaléka akkor fekteti be a megtakarított összeget, amikor a havi jövedelemből összegyűlik akkora összeg, amit már érdemesnek tart a befektetésre.

A 800 ezer forint alatti havi jövedelemmel rendelkezők jelentős része, 42 százaléka még mindig lekötés nélkül, folyószámlán tartja a megtakarítását, ugyanakkor a készpénz (33 százalék) sem vesztett népszerűségéből, és az állampapír (24 százalék) is tartja dobogós helyét.

Mindemellett erősödik a lakosság érdeklődése a kriptovaluták, és az NFT-k (non-fungible token) iránt, a válaszadók 10 százaléka jelölte meg ezeket jelenlegi megtakarítási eszközeként. Az állampapír határozottan népszerű a 800 ezer forint felett keresők körében, mind a meglévő, mind pedig a vágyott megtakarítások között ez az eszköz szerepel az első helyen.

Arra a kérdésre, hogy hol rendelkeznek megtakarítással, a válaszadók szinte fele-fele arányban jelölték meg a kereskedelmi bankokat (54 százalék) és a Magyar Államkincstárt (56 százalék), 16 százalék pedig alapkezelőnél tartja a pénzét. A megtakarítással rendelkezők számára a legfontosabb szempont a befektetések megválasztásánál a biztonság, valamint a magas hozam.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.