Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Bővül a honvédség helikopterflottája, szükséges az infrastruktúra bővítése is

Számos fontos feladatról és tervről esett szó az évértékelőn, többek között a jövőbeli beruházások kapcsán is.

Szolnok, 2023. november 10. A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által ezen a napon, 2023. november 10-én közreadott képen Airbus H145M könnyû, többcélú katonai helikopterek indulnak az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatra Szolnokról, az MH Kiss József 86. Helikopterdandártól Pápára. MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Horváth Sztaniszláv
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka, amelyen Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka is részt vett – írta közleményében a honvedelem.hu. A 2023-as évet értékelve dr. Bali Tamás ezredes megemlékezett a horvátországi légikatasztrófában feladatteljesítés közben elhunyt bajtársakról, Radnai Ádám századosról, Konrád Dávid főhadnagyról és Lőrincz Tamás zászlósról.

Az elmúlt esztendőben véghez vitt feladatokat értékelve a parancsnok kiemelte, hogy büszke az állomány tagjaira, hiszen a helikopterdandár katonái magas színvonalon teljesítettek mind a gyakorlatokon, mind a kiképzési feladatok során. Külön kiemelte és megköszönte a szlovéniai árvíznél nyújtott segítségüket, déli szomszédainknál katasztrófa elhárítási feladatokban vettek részt H145M típusú helikopterekkel. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A dandárt érintő fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a hangárkomplexum első ütemének építése megkezdődött. Ez egy fontos beruházás, mert a helikopterdandár folyamatosan bővülő flottája miatt nagy hangsúlyt kell fektetni az infrastruktúra fejlesztésére is. A hangárkomplexum fő rendeltetése, hogy a meglévő és érkező technikák műszaki kiszolgálása megfelelő körülmények között történjen. A múlt évben hat darab új H225M típusú helikopter érkezett az alakulathoz, s további tíz várható a közeljövőben.

A parancsnok az idei célok közül kiemelte az országvédelmi készenléti, a kutató-mentő szolgálatok fontosságát, az infrastrukturális fejlesztések kivitelezésének elősegítését, a gépszemélyzetek műveleti képességnövelését, a repülő-szakmai tudásszint fokozását, a toborzókampányokban való részvételt, valamint a Honvéd Kadét Program táborainak színvonalas lebonyolítását.

Emellett megemlítette a júliusban Szolnokon rendezendő CISM Ejtőernyős Világbajnokságot, melyen a 2018-as versenyhez hasonlóan idén is nagy létszámú résztvevőre lehet számítani. A rendezvényen Könczöl Ferenc ezredes, megbízott légierő parancsnok is méltatta a dandár előző évi teljesítményét, és elmondta: bízik a közös munka sikerességében.