Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,167 $

80%-ot vesz a magyar állam a Budapest Airportból

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részleteket árult el a kormány tervezett repülőtér-vásárlási lépéseiről.

...svg content...Fotó: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (b) a minisztérium és a Neumann Technológiai Platform Versenyképességi Konferencia 2024 elnevezésű rendezvényén a budapesti Dorothea szállóban 2024. április 9-én. MTI/Mónus Márton
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt kíván megszerezni a Budapest Airport üzemeltetésében, amelyet jelenleg a német Hochtief cég birtokol. A fennmaradó 20 százalékos részesedést a francia állam vásárolná meg, derült ki Nagy Márton nyilatkozatából, amelyet az ATV.hu-nak adott.

Ami a vételárat illeti, Nagy Márton szerint a tranzakció ára a korábban a sajtóban megjelent 774 milliárd forintnál kedvezőbb lesz, bár a pontos összegről nem kívánt nyilatkozni. Ami viszont biztosnak tűnik, az az, hogy a visszavásárlási folyamat a miniszter szerint a „közeljövőben” lezárul.

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint erre már „napokon belül” sor kerülhet, és elmondta, ez akár két hetet vagy egy hónapot is jelenthet. A jogászok jelenleg a szerződések véglegesítésén dolgoznak. A hírek szerint a magyar állam a kezdeti 80 százalékos részesedését később 51 százalékra csökkentené, miután tárgyalásokat kezd a katari QIA-val, amely szintén érdeklődik a Budapest Airport iránt.

Nagy Márton szerint a katari QIA már a jelenlegi tárgyalásokba is beszállt volna, ám ők azon az állásponton voltak, hogy először zárják le a magyar tulajdonszerzést illető részeket, és majd ezt követően tárgyalnak.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony Gergely a választók arcába hazudott

Szentkirályi úgy érzi, Karácsony gyakorlatilag a választók arcába hazudott, és nem érdemel több esélyt Budapest élén.