Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,07 Ft
Euró
392,77 Ft
Font
458,32 Ft
Bitcoin
61,140 $

Madárinfluenza tizedeli a fókakolóniákat, felborítva az ökoszisztémákat

A tudósok is értetlenül állnak a helyzet előtt, ugyanis jelenleg nem tudják, hogyan tudnák megállítani ezt a rendkívül veszélyes tendenciát.

Fotó: Unsplash/karlheinz_eckhardt Eckhardt
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP jelentése szerint a madárinfluenza fókák és oroszlánfókák tízezreit pusztítja el a világ különböző pontjain, felborítva az ökoszisztémákat és zavarba hozva a tudósokat, akik egyelőre nem látják, hogyan tudnának megoldást találni a vírus pusztítására. A globális madárinfluenza-járvány 2020-ban indult pusztító útjára, s háziasított madarak millióinak pusztulásához vezetett.

Ahogy azonban telt az idő, átterjedt a vadon élő állatokra is. Noha a vírus jelenlegi ismereteink szerint nem jelent komoly veszélyt az emberre, a mezőgazdasági üzemekben és a vadon élő ökoszisztémákban való terjedése széles körű gazdasági zűrzavart és környezeti zavarokat okozott, ami rendkívül riasztó a tudósok számára. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

A szakértők rámutattak, adataik alapján úgy tűnik, hogy a fókák és az oroszlánfókák olyan távoli helyeken, mint Maine és Chile, különösen érzékenyek a betegségre. New Englandben 300 fóka halálát okozta a vírus, azonban Chilében és Peruban több mint 20 ezer fóka életét követelte a madárinfluenza.

Marcela Uhart, a Davis-i Kaliforniai Egyetem Karen C. Drayer Vadállat-egészségügyi Központ latin-amerikai programjának igazgatója rámutatott, noha a vírus a háziasított állatokban kordában tartható, a vadon élő állatokban ellenőrizetlenül terjedhet, és az olyan tengeri emlősök, melyek korábban nem voltak kitéve a vírusnak, pusztító következményeket szenvedtek el a betegség miatt.

Uhart hangsúlyozta:

„Ha a vírus egyszer bekerül a vadon élő állatokba, futótűzként terjed, amíg vannak a vírusra fogékony állatok és fajok. Az állatok mozgása pedig új területekre terjeszti a vírust.”

A tudósok még vizsgálják, hogyan kaphatták el a fókák a madárinfluenzát, de Uhart szerint valószínűleg a fertőzött tengeri madarakkal való érintkezés állhat a dolog hátterében. A vírus azonban továbbra is terjed, s februárban mutatták ki először az Antarktisz szárazföldi részén.

A bolondok aranya sokkal értékesebb lehet, mint eddig gondolták

Az Egyesült Államokból származó piritmintákban meglepő mennyiségű lítiumot találtak.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.