Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Lövöldözés történt egy finn iskolában, egy 12 éves gyermek az elkövető

Erőszakos cselekménnyel indult a kedd Finnországban, több gyermek is megsérült.

Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Markku Ulander
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Reuters a helyi rendőrség közlése nyomán számolt be arról, hogy lövöldözés történt egy finnországi iskolában, melynek következtében legkevesebb három 12 éves gyermek megsérült. A rendőrség beszámolójából az is kiderült, hogy a lövöldözést egy szintén 12 éves gyermek követte el, akit őrizetbe vettek.

A rendőrség szóvivője a lap megkeresésére azt is megosztotta, hogy a sérült gyermekeket azonnal kórházba szállították, az iskola környékén kordonokat állítottak fel; a szülők pedig egy szomszédos iskolaépületből vették fel gyermekeiket, miután a hatóságok átkísérték őket a helyszínről. Soron kívül A benzin ára feljebb megy, a gázolajé csökken péntektől

A letartóztatás a beszámolók szerint békésen zajlott, a gyanúsított őrizetben van, a fegyvert pedig lefoglalták. A lövöldözés a főváros, Helsinki egyik külvárosában, Vantaában található Viertola iskolában történt. Az iskola igazgatója egyelőre nem kívánt további részleteket megosztani a lövöldözésről, csupán annyit közölt, hogy „a közvetlen veszély elmúlt”.

Mari Rantanen belügyminiszter, valamint Petteri Orpo miniszterelnök is reagált a történtekre, s mindketten megdöbbenésüknek adtak hangot az incidens kapcsán. Mint ismert, nem ez volt az első iskolai lövöldözés Finnországban: még 2007-ben Pekka-Eric Auvinen a Helsinki melletti Jokela középiskolában kezdett lövöldözni, melynek következtében életét vesztette 6 diák, az iskolai nővér, az igazgató, majd az elkövető saját életének is véget vetett.

Egy évvel később, 2008-ban Matti Saari, egy másik diák tüzet nyitott az északnyugat-finnországi Kauhajoki szakiskolájában, melynek következtében 9 diák és egy férfi alkalmazott vesztette életét, majd ő is maga ellen fordította fegyverét. A tragikus kimenetelű lövöldözések nyomán Finnország 2010-ben szigorította fegyvertartási jogszabályait, és alkalmassági tesztet vezetett be minden fegyvertartási engedélyt kérelmező számára. A kérelmezők korhatárát is megemelték a korábbi 18-ról 20 évre.

Egy több mint érdekes és izgalmas interjú készült Szoboszlai Dominikkel

Exkluzív interjút adott Szoboszlai Dominik a Spíler 1 TV-nek, amit szombat este vetítenek le.