Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,32 Ft
Euró
394,25 Ft
Font
461,76 Ft
Bitcoin
62,562 $

Egyre több a lepkehimlős óvodás

De mit érdemes tudni erről a betegségről? Szakértő mondta el a legfontosabb dolgokat.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke az InfoRádióban azt mondta, a lepkehimlő egy gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel. Amiről leginkább felismerhető, az a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta az elnevezését, hiszen a pirosodás egy pillangót formál.

Miután a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat, ezért ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk testszerte, akár a végtagokon – amelyek általában alig viszketnek –, jó eséllyel lepkehimlős a gyermek – tette hozzá a szakértő. Ezt követően azzal folytatta: Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Sokszor megesik, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket; egy allergiás reakciónál hirtelen erőteljesebb tünetek jelentkeznek, míg a lepkehimlőnek általában kevés tünete van. A kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezek nagyon gyakran elkerülik a figyelmet – magyarázta Havasi Katalin.

Egyúttal kiemelte: a lepkehimlő esetében megjelenő kiütések általában néhány nap, gyógyszeres kezelés nélkül elmúlnak, de ha egyéb tünetek is megjelennek, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. A HGYE elnöke megjegyezte, a betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy megállíthatatlanul terjed az influenza a gyerekek körében is: rengetegen hiányoznak az iskolákból, miközben a gyermekosztályokon egyre több a beteg. De azt is megírtuk, hogy nagyjából két hete több skarlátgyanús megbetegedést jelentettek egy romániai iskolában, s nyolc éve először mutattak ki bubópestist embernél Oregonban.

Terrortámadásnak minősítették az esti késes támadást Ausztráliában, 15 éves az elkövető

Terrortámadásnak minősítette a kormány a tegnap esti templomi késelést, ami lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy rendkívüli jogköröket alkalmazzon a nyomozás ideje alatt.