Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

Látványos fölénnyel nyerte meg a választásokat Új-Zélandon Christopher Luxon

Christopher Luxon konzervatív volt üzletember lesz Új-Zéland következő miniszterelnöke.

...svg content...Fotó: EPA/DOM THOMAS
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szombaton hirdették ki a választási eredményeket Új-Zélandon, és a győztes sokak meglepetésére nem egy liberális, hanem egy konzervatív személy lett, a volt üzletember, Christopher Luxon.

Mint ismert, hat éven át Jacinda Ardern vezette a liberális kormányt, ám januárban bejelentette, hogy lemond tisztségéről. Most pedig úgy tűnik, hogy az új-zélandiaknak szüksége volt egy kis változásra. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Luxon tomboló taps közepette érkezett meg egy aucklandi rendezvényre, a színpadon pedig felesége, Amanda és gyermekeik, William és Olivia is csatlakoztak hozzá. Úgy fogalmazott, hirtelen fel sem tudja fogni a győzelmet, de már alig várja, hogy elkezdje a munkát.

Az AP jelentése szerint beszédében köszönetet mondott az ország minden pontjáról érkező szavazóknak, s biztatta őket, hogy jól döntöttek:

„Önök a reményt választották, és a változásra szavaztak.”

Chris Hipkins leköszönő miniszterelnök, aki mindössze kilenc hónapot töltött a miniszterelnöki székben, szombaton késő este közölte támogatóival, hogy felhívta Luxont, hogy elmondja neki, tudomásul vette a választási eredményeket. Később ugyanakkor jelezte, egyáltalán nem ezt az eredményt várta.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.