Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Látványosan csökkent a gyermekvállalási kedv Németországban

Egy friss kutatásból pedig kiderült, milyen okok húzódhatnak a jelenség mögött.

Fotó: Unsplash/Toa Heftiba
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy friss kutatásból derült ki, hogy a tavalyi évben kevesebb gyermek született Németországban: egy német nő átlagosan 1,36 gyermeknek ad életet, ami 2009 óta a legalacsonyabb szám. Látványos a különbség a 2021-es adatokhoz képest, ugyanis akkor a termékenységi arányszám egy nőre vetítve 1,57 volt.

A ZDF a kutatás kapcsán azt írja, a koronavírus-járvány ideje alatt stabil maradt a termékenységi arányszám, 2022 januárjára azonban 1,4-re csökkent. Szakértők szerint ez visszavezethető a koronavírus elleni oltási kampányra: 9 hónappal korábban kezdődött az oltási kampány, ami miatt jóval kevesebben mertek gyermeket vállalni, s mint ismert, a várandós nők nem kaphattak oltóanyagot. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

A csökkenő tendencia azonban folytatódott, s az adatok alapján 2022 őszétől további visszaesés volt tapasztalható: szakértők úgy látják, az elhúzódó infláció, az ukrajnai háború, valamint az éghajlati válságtól való egyre növekvő félelmek közepette csappant meg látványosan a gyermekvállalási kedv.

A kutatásban a szakértők megjegyezték, nyilvánvaló, hogy az egymást érő válságok nyomán a párok egyre kevésbé akarnak gyermeket vállalni, az azonban egyelőre nem világos, hogy egy átmeneti visszaesésről van szó, vagy egy tartósan fennálló tendenciáról, mely a jövőben is folytatódni fog.