Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,786 $

Közel 850 rabnak kell a földön aludnia Franciaországban a börtönökben

A körülmények nem éppen mondhatóak ideálisnak, közel 850 rabnak kell a földön aludnia a francia börtönökben.

...svg content...Fotó: Illusztráció: Pixabay
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Csaknem 850 elítélt alszik a földön, matracokon a francia börtönökben a fegyházak túlterheltsége miatt – ismerte el hétfőn Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter egy parlamenti felszólalásban.

A helyzet miatt tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Franciaországot. A tárcavezető szerint jelenleg 849 elítélt kénytelen a földre helyezett matracokon aludni. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

„A szabadságtól való megfosztottságnak nem kellene, nem lehet a méltóságtól való megfosztottságot jelentenie” – hangsúlyozta Éric Dupond-Moretti. „A bebörtönzöttek alapjogainak megtagadása ugyanis az emberi mivoltuk vitatása” – tette hozzá.

Az igazságügyi miniszter annak a törvénytervezetnek a vitájában szólalt fel, amelyet az alkotmánytanács egy döntése előzött meg, amely szabad utat adott az elítélteknek a fogva tartásuk körülményeinek vitatására, amennyiben azokat méltatlannak érzik.

GTA Temesváron – autót lopott, elfogták, elmenekült, majd elütötték

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához 2020 januárjában nyújtott be keresetet 32 elítélt a fogva tartásuk körülményei miatt, arra is panaszkodva, hogy a celláikban patkányok és csótányok tanyáznak.

A testület szigorúan elmarasztalta Franciaországot a fegyházakban tapasztalt körülmények miatt, azt állítva, hogy az elítéltek többségének a személyes tere kisebb, mint a minimálisan elfogadottnak tartott három négyzetméter, s azoknak, akiknek több tér jut, sem megfelelőek a körülményeik, a cellákon kívül nem biztosítanak számukra megfelelő tevékenységeket.

„Koherens és voluntarista börtönpolitikát kell létrehoznunk” – mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a fogva tartás helyetti alternatív megoldások aránya egy év alatt 3-ról 11 százalékra nőtt.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.