Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,784 $

Az NNK úgy tudja, a magyar kormánynak már nincs élő szerződése koronavírus elleni vakcinák beszerzésére

Ha ez valóban így van, akkor némi aggodalomra adhat okot a vakcinahiány, főként annak fényében, hogy a magyar kormány eddig közel 22 milliárd forint értékben ajándékozott el ingyen koronavírus elleni vakcinákat más országoknak.

...svg content...Fotó: MTI/Balázs Attila
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A HVG számolt be arról, hogy Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott adatok alapján osztotta meg, hogy a magyar kormány eddig közel 22 milliárd forint értékben ajándékozott el ingyen koronavírus elleni vakcinákat más országoknak, miközben már nincs élő szerződése a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére.

Ujhelyi közlése szerint tehát a magyar kormány eddig mintegy 22 milliárd forint értékben ajándékozott el ingyen koronavírus elleni vakcinákat más országoknak, mindez pedig az NNK hivatalos adataiból derült ki. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

A közérdekű adatigénylésből azonban azt is megtudhattuk, hogy az elmúlt időszakban közel 4,9 millió adag koronavírus elleni vakcinát ajándékozott el ingyen a magyar kormány más országoknak, egészen pontosan pedig: 4 015 300 adag AstraZenecát, 822 400 Sinopharmot és 100 000 Modernát.

Az MSZP politikusa szerint ez összesítésben közel 22 milliárd forintot jelent. Az NNK által kiadott adatok alapján közel 50 ezer adag oltóanyagot kellett leselejtezni, és kicsit több, mint 400 ezer adag oltóanyagot adott „kölcsön” a magyar kormány Csehországnak, valamint egymillió adag AstraZenecát és 100 ezer adag Janssent értékesített más országoknak.

A Nemzeti Népegészségügyi Hivatal által kiadott adatok alapján jelenleg mintegy 8 millió adag koronavírus elleni oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon, ám ebben már benne van a gyermekeknek szánt Pfizer is. Ujhelyi értesülései szerint a magyar kormánynak jelenleg nincs élő szerződése a további koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.