Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,094 $

Mióta itt jártál:

A kormány inkább titokban egyeztetne az oktatás helyzetéről az iskolaigazgatókkal

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Friss sajtóértesülések szerint a kormány szívesebben egyeztetne titokban az iskolaigazgatókkal az oktatás és a pedagógusok helyzetéről.

A Népszava jelentése szerint még mindig nem derült ki, hogy mi hangzott el azon a szombati kormányülésen, melyen részt vett Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, illetve a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke is. A Népszava megkeresésére Horváth Péter csak azt árulta el, hogy miről nem esett szó.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Elmondása szerint egyáltalán nem került megvitatásra, de még csak szóba sem került a tanársztrájk, a polgári engedetlenség, ahogy a tüntetések sem, de az egyéb, diákok és szülők által szervezett akciókról sem tettek említést.

Azt azonban megerősítette, hogy előreláthatólag pénteken sor kerülhet egy szakmai egyeztetésre, ahová több iskolaigazgató is kapott meghívót, ám a részleteket nem ismeri. Erről az esetleges találkozóról a múlt hét folyamán nyilatkozott a lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője, noha a PDSZ nem hivatalos az eseményre.

Magáról az eseményről csak kollégáiktól értesültek, éppen ezért a szakszervezet még pénteken írt egy levelet a köznevelési államtitkárságnak, s kérelmezték, hogy az eddig titokban szervezett egyeztetésre a PDSZ képviselői is kapjanak meghívást. Nagy Erzsébet hétfőn arról tájékoztatta a lapot, hogy még választ sem kaptak levelükre.

A PDSZ mellett valahogyan a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sem került fel a meghívottak listájára, ezért az érdekképviselet hétfőn egyenesen a kormányhoz fordult, kezdeményezve, hogy hívjanak össze egy oktatási nemzeti kerekasztalt, ahová meghívják az oktatás összes szereplőjét, köztük a szakszervezeteket, a szakmai és civil szervezeteket, a diákokat és a szülők képviselőit is. A PSZ ennek kapcsán kiemelte, teljesen átláthatatlan, hogy a kormány kivel és miről akar egyeztetni.