Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,65 Ft
Euró
389,20 Ft
Font
455,00 Ft
Bitcoin
54,472 $

Rétvári: a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen

Rétvári Bence felidézte, az elmúlt években a kormány számos intézkedéssel hozzájárult ahhoz, hogy megszülethessenek a vágyott gyermekek.

Fotó: Depositphotos
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A magyar kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 2023. december 8-án, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A politikus közölte, a családok és a gyermekre váró párok segítése érdekében szeretnék felhívni a figyelmet a vagyottgyermekekert.hu weboldalra, ami a gyermekvállalás és a meddőség kérdéseivel foglalkozik.

Az államtitkár szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága által létrehozott honlap küldetése, hogy hiteles, ellenőrzött, tudományosan alátámasztott információkat közérthetően tartalmazzon a meddőség, gyermekvállalás témájával kapcsolatban. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Tájékoztatása szerint a hosszú előkészítés után létrejött felület biztos információkat tartalmaz a termékenység kérdésével foglalkozó emberek számára, könnyen áttekinthető és minden szempontból megfelel a kor követelményeinek.

Az oldalon található egy térképes meddőségicentrum-kereső azok számára, akiknek orvosi segítségre van szükségük – mondta, jelezve: a letölthető írásos tájékoztató anyagok mellett egy videós ismeretterjesztő sorozat is fellelhető a weboldalon, ami a meddőségi kezelés előtti és alatti időszakot mutatja be.

Rétvári a kormányzati intézkedések fontosságát is hangsúlyozta

Rétvári Bence felidézte, az elmúlt években a kormány számos intézkedéssel hozzájárult ahhoz, hogy megszülethessenek a vágyott gyermekek. Míg korábban egy pár összesen öt ciklust vehetett igénybe közfinanszírozottan a mesterséges megtermékenyítésből, most az első gyermeknél öt, a további gyermekeknél pedig négy-négy ciklust finanszíroz az állam.

A gyógyszerek korábbi 50 százalékos támogatását 100 százalékosra emelték, megszüntették a teljesítmény- és volumenkorlátot, ingyenessé tették a kezeléseket. A családbarát szülészet program keretében 10 milliárd forintot fordítottak a szülészetek átalakítására, az orvosok, ápolók továbbképzésére – sorolta a kormányzati lépéseket az államtitkár, hozzátéve: 2020-ban ingyenessé vált a teljeskörű meddőségi kivizsgálás.

A vizsgálatokra évente 4,4 milliárd forintot, a gyógyszerekre 1,6 milliárd forintot fordít a kormány – jegyezte meg. Rétvári Bence hangsúlyozta: a családbarát lépéseknek köszönhetően a termékenységi arányszám nőtt, az elmúlt 13 évben 160 ezerrel több baba született meg, mintha a 2010 előtti demográfiai tendencia folytatódott volna.