Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

Korlátozták az okostelefonok közterületen való használatát egy településen

Elegük lett abból, hogy a fiatalok minden pillanatban a telefonok képernyőit bámulják.

Fotó: Unsplash/Paul Hanaoka
Mobil

Kiss László

Szerkesztő

Az Ile-de-France régióban található Seine-Port városa a múlt hétvégén tartott szavazást követően úgy döntött, hogy korlátozza az okostelefonok közterületen való használatát. A kezdeményezés célja az okostelefonok „inváziója” elleni küzdelem és a társadalmi interakciók elősegítése a polgármester szerint.

A népszavazáson, amelyen a választásra jogosultak mintegy 20 százaléka vett részt, a szavazók 54 százaléka támogatta az új helyi rendeletet. A rendelet tiltja az okostelefonokon való görgetést séta közben, az utcán, másokkal együtt ülve egy park padján, kávézókban vagy éttermekben étkezés közben. Arra is ösztönzi az embereket, hogy az online térképek használata helyett kérjenek inkább útbaigazítást. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A város emellett a családok számára is elfogadott egy szabályrendszert a gyermekek elektronikus eszközhasználatára vonatkozóan. A szabályok közé tartozik, hogy reggel, lefekvés előtt és étkezés közben sem használhatnak olyan eszközöket, amelyek kijelzővel rendelkeznek. A városháza azt is felajánlja, hogy egy régi típusú, nyomógombos telefont biztosít azoknak a tinédzsereknek, akiknek szülei beleegyeznek, hogy 15 éves koruk előtt nem vásárolnak nekik okostelefont.

Seine-Port polgármestere, Vincent Paul-Petit szerint a szabályozás nem a szabadságjogok elleni támadás, hanem a telefonok életre gyakorolt hatásának tudatosítása. Elmondta, hogy a népszavazás eredménye alapján önkormányzati rendeletet fog alkotni az okostelefonok használatáról, ami az első ilyen jellegű rendeletet lesz Franciaországban.

A Szajna-parti lakosok egy része támogatását fejezte ki a rendelet mellett, mondván ez segíteni fogja őket abban, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a környezetükkel és a szomszédaikkal, mások viszont feleslegesnek és tolakodónak tartják a rendeletet, azzal érvelve, hogy nem szabhatják meg, hogy az emberek hogyan használják saját készülékeiket.