Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Virágzásnak indult a jacaranda Mexikóban, és ez nagyon nagy baj

Noha Mexikó fővárosának utcáit minden tavasszal lilára festi a több ezer virágzó jacaranda, idén azonban jóval korábban indult virágzásnak, ami nagyon komoly probléma.

Fotó: Unsplash/Emily Jones
Dél-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A káprázatos jacaranda minden tavasszal lilába borítja Mexikó fővárosának utcáit, a mesés látvány pedig nem csupán a lakosok és a turisták szemét vonzza, de madarak, méhek és pillangók százait is, melyek egyrészt táplálékot, másrészt pedig menedéket találnak a látványos fákon.

Csakhogy idén valami megváltozott, és a lehető legrosszabb irányba mutat: több jelentés is született arról, hogy több jacaranda már január elején virágozni kezdett, e korai virágzás pedig masszív aggodalmat keltett a lakosok és a tudósok körében is Mexikóvárosban. A helyi tudósok elkezdték vizsgálni a korai virágzás okát, s nem meglepő módon azt találták, hogy az éghajlatváltozásnak köszönhető a riasztó jelenség.

Constantino Gonzalez, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) Légköri Tudományok és Éghajlatváltozási Kutatások Intézetének kutatója a Reutersnek nyilatkozva rámutatott, minden évben március vége felé, tavasz környékén szoktak virágzásnak indulni, ám az, hogy idén már januárban és februárban is virágzásnak indult a jacaranda, nem csupán szokatlan de riasztó is.

Gonzalez megjegyezte, az emelkedő hőmérséklet miatt a mexikói fővárosban a tél idén korábban, már január közepén ért véget, pedig normális esetben csak március végén érne véget. Bár Mexikóban nem őshonos, a jacaranda fontos funkciót tölt be a város számára: több kolibrit és méhet vonz, mint sok őshonos fa, így a virágzás megváltozása e populációk csökkenéséhez vezethet.