Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

Kínai hackerek szivárogtak be az amerikai infrastruktúra-hálózatba – 5 évig rejtőzködtek

Igen komoly problémát fedeztek fel.

Fotó: Unsplash/Clint Patterson
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CISA, az NSA, az FBI és a partner Five Eyes ügynökségek közös jelentéséből derült ki, hogy a kínai Volt Typhoon kiberkémkedő csoport beszivárgott az Egyesült Államok egyik kritikus infrastruktúra-hálózatába, s legalább öt évig észrevétlen maradt, mielőtt felfedezték volna – számolt be a Bleeping Computer.

A Volt Typhoon hackerei jellemzően LOTL (living off the land) technikákat alkalmazva támadják a kritikus infrastruktúrával foglalkozó szervezeteket, s lopott fiókokkal játsszák ki a biztonsági rendszert, ami lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a lebukást és hosszú távon fennmaradjanak a megtámadott rendszereken. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A figyelmeztető jelentés szerint az amerikai hírszerző ügynökségek a közelmúltban arra utaló jeleket figyeltek meg, hogy a Volt Typhoon hackerei legkevesebb öt éven át fenntartják a hozzáférést egyes áldozataik IT-környezeteiben. Az ügynökségek rámutattak, a kínai hackercsoport sikeresen behatolt több kritikus infrastruktúrával foglalkozó szervezet hálózatába az Egyesült Államokban, s főként a kommunikációs, az energia-, a közlekedési és a víz- és szennyvízágazatokat vette célba.

Kissé riasztó, de a jelentésben azt is leszögezték, hogy a Volt Typhoon célja nem a tipikus kiberkémkedési tevékenység: a hatóságok úgy vélik, hogy a csoport célja, hogy olyan hálózatokon belül helyezkedjen el, melyek hozzáférést biztosítanak számukra az operatív technológiai (OT) eszközökhöz, hogy aztán a jövőben megzavarják a kritikus infrastruktúrát.

Ez a megállapítás pedig rendkívül komoly problémákat vet fel, hiszen ha a Volt Typhoon kihasználja ezt a kritikus hálózatokhoz való hozzáférést, úgy hatalmas romboló hatást gyakorolhat különösen potenciális katonai konfliktusok vagy geopolitikai feszültségek közepette.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.