Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Kína-nappal ünnepli a 25 éves kínainyelv-oktatást a Károli Gáspár Református Egyetem

Hamarosan Kína-napot szervez a Károli Gáspár Református Egyetem Kelet-Ázsia Intézete.

Fotó: Unsplash/Til Man
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 2023/2024. tanév második félévének első tanítási napján a kínai újév alkalmából, a sárkány évének kezdetén, február 12-én Kína-napot szervez a Károli Gáspár Református Egyetem Kelet-Ázsia Intézete. A sárkány a kínai kultúrában címmel szerveződő programok a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Reviczky utca 4-6. szám alatti oktatási épületében várják az érdeklődőket.

Forrás Károli Gáspár Református Egyetem

Az egyetem közlése szerint a rendezvényen a sárkány évének jelentőségéről, a sárkánykirály kultuszáról, a kínai orvoslásban emlegetett sárkányokról és a sárkányhajó-fesztiválról hallhatnak előadásokat a résztvevők az egyetem Kínai Tanszékének oktatóitól és meghívott, elismert szakemberektől. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

Ebédidőben Li Mengyi, a Street Kitchen sztárséfjének előadásában a résztvevők a kínai étkezési szokásokról is tanulhatnak, majd meg is kóstolhatják a kínai újévi ételeket. A délutáni programrészben a Taoist Tai Chi oktatóinak vezetésével tajcsi bemutatót láthatnak az érdeklődők, valamint a Teavolution közreműködésével teakóstolóval is várják a látogatókat.

Horváth Janisz kalligráfus irányításával a sárkány írásjegyét írhatják és gyakorolhatják a vállalkozó szelleműek, Sárközi Ildikó Gyöngyvér pedig a Tenyérnyi Kína című program keretében különleges kínai tárgyakat mutat be. A nap fénypontja a 14:30-kor kezdődő sárkánytánc. Az érdeklődők kínai szakértő irányítása mellett maguk is beállhatnak sárkánytáncosnak és megtáncoltathatják a kínai sárkányt.

A Kína-nap nemcsak izgalmas programokra hívja a kínai kultúra és nyelv iránt érdeklődőket, hanem egyben ünnepi alkalom is az intézmény egészének: a Kelet-Ázsia Intézet ugyanis idén ünnepli a kínainyelv-oktatás megindulásának 25. évfordulóját. Az első károlis hallgatók számára az 1999-2000. tanévben nyílt először lehetőség a kínai nyelv tanulására. 2013-ban indult el a Keleti nyelvek és kultúrák alapszakon a kínai specializáció, 2020-ban pedig a kínai szakirány. A világjárvány miatt a Kínai Tanszék első nagyszabású rendezvénye az idei Kína-nap, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.