Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,958 $

Mióta itt jártál:

Aki jobban tanít, az átlagnál jóval magasabb bért is hazavihet Magyarországon

Elmondása szerint erre azért is van szükség, mert a megújult szakképzési rendszerben új feladatok hárulnak rájuk a régiek mellett, és meg kell tanulniuk lépést tartani az új technológiákkal.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában emlékeztetett, hogy hamarosan érkeznek az átlagosan 32,2%-kal megemelt bérek a szakképzésben dolgozó tanárok számláira is. Majd hozzátette, szükség van a tanárok motivációjára és elkötelezettségére a szakképzés átalakításában, hiszen ez több munkával jár a mindennapokban.

Mint mondta, a régi feladatok mellett újakat kellett megtanulni, és ezeket folyamatosan frissíteni is kell. Majd azzal folytatta: megváltoztak az oktatási tartalmak, a módszerek, illetve a számonkérés is, hiszen elindult a számítógépen végzett projekt- és interaktív vizsgáztatás. „A rendszer sok újításával lépést tartani csak elhivatottan lehet, ezért nagyon örülök annak, hogy ki tudtuk vívni a magas béremelést” – jelentette ki. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Ezt követően arra tért ki, hogy a mostani több mint 32,2%-os emelésen kívül 2020-ban már történt egy 30%-os, tavaly pedig egy 15%-os bérnövekedés a szakképzésben, azaz három év alatt majdnem megduplázódott az oktatók fizetése. Az államtitkár azért is örül a bérfejlesztésnek, mert az oktatók tavaly május-júniusban elvégzett teljesítményalapú értékelésén nyugszik, és a mostani emelésnél is ezt fogják figyelembe venni.

„Ezzel lehetőséget biztosítunk arra, hogy aki jobban tanít, jobban foglalkozik gyermekeinkkel, az átlagnál akár jóval magasabb bért is hazavihet” – magyarázta. Egyúttal kiemelte, a bér sokat számít, és nem véletlen az sem, hogy a pályakezdőknél különösen megnőtt. Őket a szakképzésben bruttó 582 ezer forinttal veszik fel, ami igen jelentős, akár 40% feletti növekedés. „Ennek eredményeként több fiatal csatlakozik a rendszerünkbe oktatónak” – fűzte hozzá.

Pölöskei Gáborné azon a véleményen van, hogy a béremelés mellett a szakképzés nagy vonzereje a projektoktatás is, a vállalati kapcsolatok, a digitális oktatás lehetősége, az innovatív ötletek beemelése a tanítás folyamatába. Itt a jelenleg 80 ezer felhasználóval bíró digitális tananyagtárat emelte ki, ahol az oktatók által fejlesztett mintegy 8 ezer tananyag érhető el, valamint a módszertani fejlesztések elsajátításához létrehozott Innovatív Képzéstámogató Központról (IKK) is szót ejtett, ahol továbbképzéseket szerveznek. „A KRÉTA rendszerben most 760 digitális tananyag érhető el, ezeket mindenki fel tudja használni” – jegyezte meg.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.