Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,63 Ft
Euró
392,19 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
61,480 $

Kibertámadás miatt kellett temetéseket elhalasztani Ausztriában

Egy zsarolóprogram tört borsot egy osztrák kisváros önkormányzatának orra alá, megoldás egyelőre nincs.

Fotó: unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Zsarolóvírus miatt volt kénytelen temetéseket elhalasztani az ausztriai Korneuburg városának önkormányzata, miután nem férnek hozzá azokhoz az adatokhoz, melyek alapján halotti bizonyítványokat tudnának kiállítani. A kibertámadásról február 2-án értesül az önkormányzat informatikai osztályának vezetője.

„Kaptam egy e-mailt, amiben arra figyelmeztettek, hogy valami olyasmi történik az adatterületünkön, aminek nem lenne szabad. Azonnal ellenőriztem, és rájöttem, hogy minden adatunkat titkosították” – mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy a biztonsági mentést sem tudják elérni. Soron kívül MWC 2024: a Pixel 8 letaszította a trónról az iPhone-t

A helyzet rendeződésének érdekében segítséget nyújt a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium és a szövetségi kancellária is, ám eddig még nem sikerült megoldást találni a problémára. „Nagyon keveset tudunk. Csak annyit mondhatok, hogy nemrég kaptunk egy váltságdíjat követelő levelet” – mondta a város alpolgármestere, Helene Fuchs-Moser.

Közölte, hogy az esetet jelentették a rendőrségnek is, és a nyomozás már folyamatban van. A városvezetés egyelőre úgy döntött, hogy nem hajlandó kifizetni a váltságdíjat, és az önkormányzat minden alkalmazottját arra kérték, hogy ne használják számítógépeiket, ezért a városháza jelenleg kizárólag telefonon érhető el.

A város informatikai infrastruktúráját legutóbb tavaly decemberben vizsgálták felül, akkor biztonságosnak ítélték meg. „Sajnos azonban a bűnözők mindig egy lépéssel előrébb járnak” – idézte Fuchs-Mosert a Cybernews.