Kiaknázatlan lehetőségek a csomagolóiparban

Fotó: unsplash/Annie Spratt
not image

Takács Petra

2021. szeptember 13. - 12:55

Nagy rendelésállománnyal dolgozik a csomagolóipar minden szakága, de hatalmas alapanyaghiánnyal küzdenek, ezért idén jelentős áremelkedésre számítanak a szakemberek.

A koronavírus miatti lezárások időszakában megnövekedett ételkiszállítás lendületet adott a csomagolópiacnak, ezzel szemben valamelyest visszavette a forgalmat néhány vendéglátóegység végleges bezárása és a nyári fesztiválok törlése.

Győrvári Gábor, az Indepack Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy nem tudnak a keresletnek megfelelő mennyiségű lebomló, környezetbarát csomagolóanyagot előállítani, valamint a helyzetet a szállítási nehézségek is rontják, ezért idén a csomagolóanyagok árai 20-30 százalékkal is drágulhatnak.

„A vendéglátósok és a kereskedők bevásároltak az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szigorítás július 1-jei hatálybalépése előtt, mivel nagy volt az információhiány a piacon, és sokan az egyszer használatos műanyagok általános betiltásáról beszéltek. Így felduzzasztott készletekkel várták, hogy tisztuljon a kép” – idézte Győrvárit a vg.hu, aki hozzátette, hogy a kivont műanyag evőeszközöknek nem volt alternatívája a térségben, kizárólag Kínából érkező fa evőeszközökkel tudták pótolni őket.

„A konténerhiány miatt meg kellett szüntetnünk egy kínai partnerrel az együttműködést, az utolsó konténerünket 3000 helyett 12 000 dollárért sikerült elhozunk”

– osztotta meg az ügyvezető a drágulás egyik okát.

Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára kiemelte, hogy az ágazatban nagy a rendelésállomány, amelyet nem tudnak megfelelően kiszolgálni az alapanyaghiány miatt. Állítása szerint a szállítás egyre kiszámíthatatlanabb és lassabb, miközben fordulónként 10 százalékos árnövekedéssel is szembesülnek.

„Ahogy közeledett az egyes egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó tilalom időpontja, úgy lett egyre nagyobb az érdeklődés azok iránt a berendezések iránt, amelyekkel az új szabályoknak megfelelően lehet legyártani például az elviteles étkezési dobozokat, poharakat, zacskókat”

– közölte Markos András, a nyomda- és csomagolóipari gyártóberendezéseket forgalmazó Hesse Trade Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, hogy a júliusi szigorítás a hazai gyártásra is nagy hatást gyakorolt, ugyanis míg a PLA csomagolóanyagokat a nagy cégek gyártják, a papíralapú és kasírozott termékek azonban átkerülhetnek a kkv-k körébe, akiknek a gyártási műveletek összetettsége miatt nagyobb esélyük lehet bekerülni a piacra.