Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,290 $

Kedden indul a központi szúnyoggyérítés

Minden részlet egy helyen.

...svg content...Fotó: Unsplash/Егор Камелев
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A katasztrófavédelem kedden tájékoztatta arról a lakosságot, hogy április 16-án indul a központi szúnyoggyérítés. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik: ilyenkor a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe.

Ez a fehérje pedig a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan. A szúnyoggyérítés e formája a héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain esedékes, ezeken a helyeken lépnek fel biológiai módszerrel a lárvák ellen. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint összesen 5000 hektárnyi felületen repülőről juttatják ki a szilárd fehérjetartalmú készítményt, noha a korai tavasz miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek a fák lombosodni, ami megnehezíti a biológiai lárvagyérítést.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog, éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni.

Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon bennük megállni az esővíz.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.