Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Katasztrofális képet vázolt a WHO a gázai helyzetről

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a gázai övezetben elhunytak közel fele gyermek, de a túlélők is nehéz helyzetbe kerülnek.

Fotó: EPA/ATEF SAFADI
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

A WHO vasárnap összehívott rendkívüli ülésén közölte, hogy, rendelkezésre álló adatok szerint Gázában a 17 ezer eddigi áldozatból 7000 gyermek, vagyis az összes elhunyt nagy százalékát fiatalkorúak teszik ki. A támadás alatt álló térségben jelenlévő WHO a helyi hatóságok által gyűjtött adatokat használja. Izrael esetében a Hamász október 7-i támadásai több mint 1200 halottat követeltek.

Az arab országok által kezdeményezett ülésen a vitát megnyitó Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hangsúlyozta, hogy a gázai helyzet katasztrofális, és már most aggasztó jelek mutatkoznak a betegségek elszaporodására a túlélők körében. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A WHO főigazgatója sajnálatát fejezte ki a Hamász október 7-i tettei miatt, és azt mondta, megérti az izraeli nép dühét és félelmét, de azt is hangsúlyozta, hogy a palesztin oldalon mennyire elviselhetetlen a helyzet.

Gyakorlatilag a teljes lakosságot kitelepítették. Senki sincs biztonságban.

mondta

Elmondása szerint a túlélők drámai helyzetbe kerülnek, amelynek személtetésére elmondta, hogy jelen pillanatban mintegy 700 emberre jut egy zuhanyzó és 150 emberre egy mellékhelyiség. Mindezek mellett Gázában naponta 180 gyermek születik siralmas körülmények között, a járványok kockázata pedig rendkívül magas, a közelgő tél pedig valószínűleg csak tovább ront majd a helyzeten a WHO jóslata szerint.

A találkozó során az izraeli kormány ragaszkodott ahhoz, hogy nem függeszti fel a gázai műveletet, és biztosította, hogy a nemzetközi jog keretein belül cselekszik, amit az ENSZ vitat.

„Hadat üzentünk a Hamásznak. A hadművelet a Hamász ellen irányul, és bár elismerjük a gázai szenvedést, mindezeket a Hamász a felelős, mondta Meirav Shahar izraeli nagykövet, aki hozzátette, tiszteletben tartják a háborús szabályokat.

Eközben Németország is aggódik a gázai civil áldozatok magas száma miatt, ezért arra szólították fel Izraelt, hogy precízebb csapásokat hajtsanak végre a Hamász ellen.