Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,20 Ft
Euró
395,07 Ft
Font
466,99 Ft
Bitcoin
60,850 $

Karsai Dániel: megkezdődött a visszaszámlálás

Az alkotmányjogász megosztotta, megérkezett a várva várt e-mail Strasbourgból.

...svg content...Fotó: Facebook/Dr. Karsai Dániel
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, Karsai Dániel alkotmányjogász tavaly szeptember végén jelentette be, hogy ALS-betegséggel küzd. A betegség utolsó szakasza jóformán vegetatív létezés, mely minden méltóságot nélkülöz. Ennek nyomán a jogász mérlegelni kezdte lehetőségeit, hogy a szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét.

Mivel azonban erre Magyarországon nincs jogi lehetőség, ahogyan arra sincs, hogy külföldön tegye meg, az alkotmányjogász pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, beadványában azt kérve, hogy a magyar államot kötelezzék olyan jogszabályok megalkotására, melyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

Az ügyben tavaly novemberben volt egy tárgyalás, majd december elején Karsai a Momentummal együtt benyújtott egy népszavazási kezdeményezést az aktív eutanázia engedélyezéséről. Ennek kapcsán tett most közzé egy frissítést Facebook-oldalán Karsai Dániel, a bejegyzésben pedig azt írta:

„Ha egyszer egy üzlet beindul, akkor beindul. Az Alkotmánybíróság most szerdán dönt a népszavazási ügyekben. De ami sokkal fontosabb, megjött az az e-mail Strasbourgból, amit már régóta várunk. Az ítélethirdetés napja: 2024. június 13, 10:00. Az ítéletet a bíróság honlapján való közzététellel hirdetik ki. Most mondanám, hogy megkezdődött a visszaszámlálás, de A három test probléma című scifiből megtanultam, hogy az nem jelent jót, úgyhogy inkább régimódian vágom a centit.”