Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,30 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
60,737 $

Fővárosi teherautós útdíj: Karácsony nem érti, mi ezzel a baj, és perre készül

Wintermantel Zsolt kijelentette: a főpolgármester hazudik, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint a díj eltörlése nem változtatná meg a budapesti teherforgalmat.

Fotó: MTI/Lakatos Péter
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kormányhivatal szerint jogszerűtlenül szedi a fővárosi önkormányzat az útdíjat Budapesten, ezért arra kérik őket, hogy vonják vissza az ezt előíró rendeletet. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, nem érti, mi ezzel a baj, és perre készül. „Nem értjük, hogy a kormányhivatal miért akar egy ilyen rendeletet megszüntetni” – mondta az RTL Híradónak nyilatkozva, ezt szemlézte az Index.

Elmondása szerint az valóban azzal járna, hogy mivel az M0-s fizetős, a budapesti utak pedig ingyenesek, gyakorlatilag Budapest utcáit ellepnék a teherautók, akár kamionok is. „Bíróságra megyünk. Azt gondoljuk, hogy ez a per megnyerhető” – közölte. A Facebook-oldalán pedig megosztott egy bejegyzést, amelyben az áll, a főváros nem lesz megint kamionsztráda.

Egyúttal kijelentette, újabb vitát kénytelenek megvívni a kormánnyal, illetve Budapest Főváros Kormányhivatalával. A főpolgármester álláspontjára pedig Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője úgy reagált a Facebookon: „Vigyázat, hazudik”. Majd hozzátette, szerinte ezután sem lephetnék el a kamionok a várost, mert a főváros korlátozhatja a forgalmat, csak díjat nem szedhet.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az Én Budapestem című oldalnak elmondta, a fővárosnak tavaly 1,8 milliárd forint bevétele volt ebből a díjból. A teherautók után pár ezer forintot kell fizetni, ha a városban van dolguk, ám szinte az egész településen súlykorlátozás van az utakon – derül ki a Híradóból.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint ezért a díj eltörlése nem változtatná meg a budapesti teherforgalmat. A Fővárosi Közgyűlés a következő ülésén dönt majd a kormányhivatal kérésének elutasításáról. Karácsony Gergely még arra is kitért, ezzel együtt kérik a kormányt is, tegye lehetővé az önkormányzatoknak, hogy díjat szedhessenek az úthasználatért.