Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

Jelentősen drágultak a vetőmagok, ezért visszaeshet a forgalmuk – ennek ellenére hiány is felléphet a kínálatban

Fotó: Unsplash/Joshua Lanzarini
not image

Takács Petra

2022. szeptember 20. - 07:51

A vetőmagok jelentősen drágultak idén, így a forgalmuk is visszaeshet, ám a Nébih szerint nem elképzelhetetlen, hogy hiány is felléphet a kínálatban.

Több éves növekedés után a jelentős áremelkedés miatt visszaeshet a kalászos vetőmagok forgalma, ennek ellenére idén ősszel esetenként hiány lehet a kínálatban – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett jelentésben.

Soron kívül Ronaldinho úgy érzi, mintha hazajárna Magyarországra

A vetőmagok jelentősen drágultak idén, miután a szélsőséges időjárás a vetőmag-szaporítást is hátráltatta, egyes térségekben például 2021 júliusa óta nem volt számottevő csapadék a kalászosok vegetációs idejében – írták.

Idén csak a hűvös április segített valamennyit, mert így a kalászok valamelyest meg tudtak termékenyülni. A termésadatokat tekintve az ország gyakorlatilag kettészakadt, keleten a vetőmag-előállító táblák termésátlaga gyenge, legfeljebb közepes, nyugaton viszont jó, helyenként kiváló. Kalászos vetőmagokból összességében nem lesz jelentős hiány, de a keresettebb fajták készletei idő előtt kifogyhatnak – írták.

A fontosabb őszi kalászosok vetőmag-előállító területének nagysága a közlemény szerint elmozdult a 2017-es mélypontról, amikor alig 32,33 ezer hektárra esett. A csúcsot azóta tavaly előtt érte el 43,57 ezer hektárral, míg tavaly 40,84 ezer hektárra, idén 39 ezer hektárra csökkent.

Ezen belül az őszi búzáé a legnagyobb rész, amely az előző évek átlagát meghaladva elérte a 24,69 ezer hektárt. Az őszi árpa vetőmagját 2016 óta egyre nagyobb területen termesztik, jelenleg majdnem 7,74 ezer hektáron.

Jelentős, 2 ezer hektár körüli az őszi tritikálé és az őszi rozs vetőmag-szaporító területe. Az őszi kalászosok vetőmagjait összesen több mint tízszer akkora területen vetik, mint a tavaszi kalászosokét – derül ki az adatokból.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.