Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,35 Ft
Euró
391,02 Ft
Font
457,12 Ft
Bitcoin
56,758 $

Több fiatal vásárolhat jövőre lakást, várhatóan a garzon lesz a legkeresettebb

Érdemes lesz összevetni a különböző bankok ajánlatait, mert nagy lehet a különbség.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Növekedhet jövőre a fiatalok szerepe a lakáspiacon, akik már eddig is az adásvételek 41-46%-át adták, és 2024-ben könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz. Ettől a garzonlakások piacán vár nagyobb élénkülést az Ingatlan.com és a Money.hu – derül ki közös elemzésükből. A Világgazdaság arról ír, bár nem szerepel a korábban beharangozott, az első közös otthon vásárlása esetén igénybe vehető, 10%-os önrészre vonatkozó kedvezményes feltétel a már megjelent CSOK Plusz rendeletben, de a korábbi kormányzati és jegybanki nyilatkozatok szerint ez a lehetőség 2024-től él majd.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzáteszi, a kedvezőbb önrészfeltételeket az MNB saját hatáskörében rendelheti el, amire a jegybank korábbi, 330 pontos versenyképességi programjában, illetve a legutóbbi makroprudenciális jelentésében is utalást tett. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az még kedvezőbben érintheti a fiatalokat. A CSOK Plusz-rendeletben foglalt kedvezmények ugyanis gyermekvállaláshoz kötöttek, a kormányzati célokkal összhangban bevezetendő jegybanki könnyítéseknél viszont valószínűleg nem lesz ilyen feltétel Balogh László várakozásai szerint. Soron kívül Ködbe borult a Balaton hétfő reggel, lenyűgöző felvételen a ködfal

A lap megjegyzi, volt már rá példa, hogy az MNB és a kormányzat összehangolt lépésekkel élénkítette az ingatlanpiacot, legutóbb például a szuperkedvezményes zöldhitelekkel. Most a 41 év alattiak lehetnek bizakodók, mert a CSOK Plusz-rendeletben is ennél az életkornál húzták meg a jogosultsági határt. Az ebbe a korosztályba tartozók 2019 és 2022 között az összes adásvétel 41-46%-ában jelentek meg vevőként, és tavaly Budapest mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Bács-Kiskun vármegyében voltak a legaktívabbak a KSH adatai alapján. Mint írják, a fővárosban a 41 évnél fiatalabb lakásvásárlók aránya csak 36%, számuk 2022-ben meghaladta a 11 ezret.

Korponai Levente, a Money.hu vezetője kiemelte, jelenleg 20% minimális saját erőt kell teljesíteniük a vevőknek, jövőre azonban a fiataloknak elég lehet a 10%-os is. „Hamarabb saját lábra állhatnak a fiatalok, bár a kisebb önrész egyben azt is jelenti, hogy nagyobb összegű lakáshitellel és magasabb törlesztővel kell számolni” – magyarázta. Illetve fontos megjegyezni, a hiteltörlesztés összege nem haladhatja meg a fiatal lakásvásárló havi jövedelmének 25–60%-át, de az is lényeges, hogy a házaspárok esetén a jövedelmet együttesen nézik a bankok, akik várhatóan versenyeznek majd a fiatalokért.

Érdemes lesz több banktól is ajánlatot kérni, mert könnyen lehet, hogy a pénzintézetek konstrukciói között tetemes eltérések lesznek majd, de ugyanígy lehetnek különbségek a jövedelem- és hitelbírálati szempontok között is. A VG szerint a fiatalok várhatóan a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat keresik majd, ilyenekből körülbelül tízezer várt gazdára december elején az Ingatlan.com adatai szerint. Budapesten átlagosan 33,5 millió forintos áron szerepeltek a kínálatban garzonok, legolcsóbban pedig a XX. kerületben lehet vásárolni kis lakásokat: ott most 24,9 millió forint az átlag, a legdrágább városrész pedig az I. kerület, ahol viszont majdnem 52 millió forint. A négyzetméterárak 750–1,6 millió forint között szóródnak.