Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,55 Ft
Euró
383,95 Ft
Font
451,43 Ft
Bitcoin
69,612 $

Idővel ténylegesen egybeolvadhat a garantált bérminimum és a minimálbér

Időszerű is lenne, hiszen a minimálbér intézményrendszere még a rendszerváltás környékén alakult ki.

...svg content...Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Portfolio jelentése szerint a portál Checklist podcastjában és a Budapest Economic Forum 2023 konferencián is arról beszélt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, hogy „eljárt az idő” a minimálbér felett, a portál megkeresésére pedig eme álláspontot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) is megerősítette.

Valóban időszerű lenne a rendszer megváltoztatása, hiszen a minimálbér intézményrendszere még a rendszerváltás környékén alakult ki, amikor is a munkaadók és a munkavállalók egy érdekegyeztető tanácsban hozták meg a döntéseket. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: megtalálták a fiatal lány, az utolsó áldozat holttestét

Ennek kapcsán Parragh László a Checklistben rámutatott, ma már messze felülírják ezt a valódi élet folyamatai, s reálgazdaságban pedig egyáltalán nem mérvadó a minimálbér. A garantált bérminimum kapcsán ugyanakkor még mindig éles a vita, hiszen egy papír birtokában magasabb bért kaphat a munkavállaló egy adott munkakörben, aminek nem igazán örülnek a munkaadók.

Parragh a konferencián kiemelte, már nem minden a minimálbéren múlik, noha a közszféra esetében továbbra is meghatározó a legkisebb bérek alakulása. Rámutatott továbbá arra jelenségre is, hogy számos munkáltató a mai napig minimálbérre jelenti be dolgozóit, majd a többi pénzt zsebbe fizetik ki a munkavállalónak.

A portál megkereste az ügyben Gazdaságfejlesztési Minisztériumot (GFM) is annak kapcsán, hogy a kormány tervezi-e a minimálbér megszüntetését. A GFM válaszából az derült ki, hogy a legkisebb kötelező bért megtartanák, de terveznek jelentősebb változtatásokat:

„A minimálbér és a garantált bérminimummal kapcsolatos tárgyalások jelenleg a VKF keretében folyamatban vannak, amelyen a minimálbér megszüntetése nem, azonban a két kötelező legkisebb bérelem hosszabb távon történő egybeolvasztása felmerült.”

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára pedig korábban arról tett említést, hogy november 20-án várható egy átfogó bérmegállapodás, mely elmondása szerint nem csupán az idei bérkompenzációról, valamint a jövő évi emelésről, de a következő 4 év béremelési stratégiájáról is szól, megjegyezve, hogy „az biztos, hogy 2027-re a minimálbér és a garantált bérminimum egybeolvad”.

A legidősebb galaxisok születésének lehetett szemtanúja a James Webb űrteleszkóp

Alig néhány százmillió évvel az ősrobbanás után jöhettek létre.