Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Olcsóbb lehet idén a húsvéti tojás, ám érdemes időben beszerezni

Egy közlemény szerint akár harmadával is olcsóbb lehet idén az ünnep egyik legfontosabb alapélelmiszere a tavalyi árakhoz képest.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jakub Kapusnak
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Agroinform.hu kedden kiadott elemzése szerint az előző évhez képest harmadával olcsóbb lehet idén a tojás, becsléseik szerint húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára. Az MTI által is szemlézett közlemény szerint a szezonális keresletnövekedés ellenére nem várhatók ellátási problémák.

Rámutattak, a hatóságilag szabályozott módon 28 napos szavatossággal rendelkező tojás esetében megfelelő tárolási körülmények mellett nem jár minőségi kockázattal a készletek előre beszerzése. Érdekesség, hogy 2022-ben Magyarországon 2,5 milliárd darab tojást termeltek, 5,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás pedig átlagosan 242 darab volt, ami gyakorlatilag megegyezik az előző 5 év fogyasztási szintjével. Az elemzés alapján a húsvét utáni időszakban a kereslet visszaesésére lehet számítani, amit az is erősít, hogy a falusi portákon tartott tyúkok is elkezdenek tojni, kiváltva a bolti, piaci beszerzések egy részét. Emiatt az árak rövidebb távon visszatérhetnek majd a jelenlegi 50-55 forintos szintre.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.