Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Húsvét: hiány nem várható, de jobb időben megvenni a tojást

Húsvétra az árstopnak köszönhetően kiszámítható szinten, 90 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, az intézkedés kivezetésére pedig az ünnep utáni időszak lenne a legideálisabb, mivel a szezonális hatások akadályozzák a tojás árának emelkedését.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Közeleg a húsvét, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a megszokotthoz képest nagyobb kereslet mutatkozik meg a tojás iránt, ám az Agroinform.hu szerint a hazai tojástermelők képesek ezzel megbirkózni, s Pákozd Gergely is hasonlóképp vélekedik.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke azt mondta, nem számítanak ellátási problémákra a következő hetekben, ám ettől függetlenül azt javasolják, senki se hagyja az utolsó pillanatra a bevásárlást.

Elmondása szerint egy nagyobb roham az adott napra okozhat pillanatnyi hiányt, de persze másnapra ismét lesz tojás a polcokon, mivel a tyúkok kiszámítható módon tojnak, csak nem azonnal és nem bármennyit.

Éves szinten 80% körüli a drágulás

Tavaly novemberben kiderült, hogy a kormány a tojásra is kiterjeszti az árstopot, amely által a termék átlagára az elmúlt hónapokban 90 forint körüli szintre állt be, s mivel az intézkedés április 30-ig biztosan érvényben lesz, a húsvéti időszakban is erre az árszintre számíthatunk.

Ám a 90 forintos árszint éves szinten 80% körüli drágulást jelent, hiszen tavaly húsvét környékén 50 forint körül mozgott a fogyasztói átlagár, a jelentős áremelkedést pedig az ehhez köthető költségek (takarmány, eszközbeszerzés, energia, munkabér) drágulása okozta.

Emellett kiderült, bár a legutóbbi tőzsdei jegyzésárak mind a termény-, mind az energiapiacokon lefelé mozdultak, a termelők többsége a biztonságos ellátást hosszútávú szerződésekkel, a korábbi, magasabb árszinteken biztosította, ezért a piaci konszolidáció hatása legkorábban az év második felében jelentkezhet a tojásárakban.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.