Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Ezért van a húsban sokkal több fehérje, mint a zöldségekben

Ezért van a húsban sokkal több fehérje, mint a zöldségekben

Ezért van a húsban sokkal több fehérje, mint a zöldségekben
Fotó: unsplash | illusztráció

A növények és állatok biológiai szükségletei egyaránt befolyásolják sejtjeik fehérjetartalmát.

A zöldségek, sőt még a növényi alapú húspótlók sem rendelkeznek olyan fehérjetartalommal, mint a valódi hús. De miért van 100 gramm tofuban csupán 8 gramm fehérje, ugyanennyi csirkemellben pedig 30? A kérdés megválaszolásához a biológiát kell segítségül hívni.

Christi Calhoun, az Amerikai Hústudományi Szövetség tudományos kommunikációs erőforrás-felelőse szerint a fő ok az, hogy a növények és az állatok eltérő sejtigényűek, ami eltérő sejtösszetételt eredményez.

„Az állatok több fehérjét tárolnak a szöveteikben, szervezetük felépítésének alapköve ugyanis, hogy támogassa az olyan funkciókat, mint az izommozgás, az energia-anyagcsere és a sejtjavítás” – mondta Calhoun a Live Science-nek.

„A növények ezzel szemben inkább a szénhidrátokra és más molekulákra támaszkodnak a szerkezetük fenntartása és az energiatárolás szempontjából, így a szöveteik természetszerűleg kevesebb fehérjét tartalmaznak.

Bár a szénhidrátok mind a növényekben, mind az állatokban fontos energiaforrást jelentenek, egyszerűbb molekulaszerkezetük miatt nem képesek ugyanazokat a változatos sejtfunkciókat ellátni, mint a fehérjék.

A cikk a videó után folytatódik

Erre érdemes figyelni azoknak, akik nem fogyasztanak húst

„Amikor vegetáriánus vagy vegán étrendről van szó, az embereknek érdemes többféle növényi alapú, nem teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszer kombinálására” – mondta Balogh Kinga, a kanadai JM Nutrition dietetikusa.

„Szervezetünk akkor teljesít jól, ha sokféle élelmiszert fogyasztunk olyan mennyiségben, amely következetesen megfelel a napi szükségleteknek. Így a fehérjék is akkor képesek a leghatékonyabban hasznosulni, ha a többi tápanyagból is megfelelő mennyiséget fogyasztunk” – tette hozzá.